logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Beeld: Bastiaan de Nennie voor Studio Makkink&Bey

Uproot Rotterdam

Event: 01/06/2016 - 21/08/2016
Locatie: Museumpark

Uproot Rotterdam
Pop-up beeldenpark, Museumpark
1 juni – 21 augustus 2016
toegang gratis, 24 uur per dag, 7 dagen per week

Check hier de zomerprogrammering van Uproot Rotterdam

Deze zomer is Rotterdam één park rijker, een pop-up beeldenpark wel te verstaan. In Uproot Rotterdam komt een groep kunstwerken uit de stad een zomer lang bij elkaar: het beeldenpark vertelt het verhaal over het uitzonderlijke ‘post-bombardement’-kunstbeleid van de gemeente Rotterdam. Op woensdag 1 juni werd het beeldenpark geopend in het Museumpark.

Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, en bestaat uit kunstwerken die tijdens de wederopbouw in de stad werden geplaatst. Ze werden speciaal voor Uproot Rotterdam als het ware ‘ontworteld’ uit hun buurten en wijken en zijn niet alleen typerend voor het Rotterdamse straatbeeld maar laten ook zien welke rol de beeldende kunst speelde tijdens de wederopbouw. Het beeldenpark toont een chronologische ordening van de beelden, beginnend in 1940 tot nu; zo kunnen bezoekers een wandeling door Rotterdam maken en het verhaal van de wederopbouw en de kunst beleven. Uproot Rotterdam bevindt zich naast Museum Boijmans Van Beuningen, en tegenover de entree van Het Nieuwe Instituut. Uproot Rotterdam vindt plaats van 1 juni t/m 21 augustus. Het beeldenpark is in die periode vrij toegankelijk, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Programma
Tijdens Uproot Rotterdam worden er gratis rondleidingen aangeboden. Ook wordt er ter plekke gewerkt aan een nieuw kunstwerk, een project van beeldend kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, in samenwerking met de Kunsthal.

Studio Makkink & Bey
CBK Rotterdam vroeg Studio Makkink & Bey om het pop-up beeldenpark te ontwikkelen en vorm te geven. Studio Makkink & Bey werd in 2002 opgericht door architect Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey. Studio Makkink & Bey houdt zich bezig met de verschillende domeinen binnen de toegepaste kunst, waaronder de vormgeving van de openbare ruimte, productontwerp, architectuur en  tentoonstellingsontwerp.

BKOR en Sculpture International Rotterdam
De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte van Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Ze organiseren verschillende projecten, publicaties én de Z-Files, waarmee de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en actuele ontwikkelingen in de stad onder de aandacht worden gebracht.

De Parade
De Parade streek van 23 juni t/m 3 juli neer op het Museumpark; Uproot Rotterdam is in deze periode uitsluitend te bekijken vanaf de Parade. Tijdens de Parade is de toegang tot het Museumpark tot 16:00 uur gratis, daarna is het nodig een terreinkaart te kopen (á € 7,50).

Colofon
Pop-up beeldenpark Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, in opdracht van BKOR en Sculpture International Rotterdam (programma’s van CBK Rotterdam). Uproot Rotterdam wordt georganiseerd in het kader van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad, en is onderdeel van Rotterdam viert de stad! Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Productie: BKOR (CBK Rotterdam) en Joost Maaskant, Stichting De Loodsen

RVDS_Logo_NL_B_05_Jpeg

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office