Event

06/02/2014
Cruise Terminal Rotterdam

Operatie Raw Shield


For art has no exit strategy

Op 6 februari 2014 is de Raw Art Fair in Rotterdam de best beveiligde kunstbeurs van Nederland.

Operatie Raw Shield is een project van beeldend kunstenaar Niek Verschoor over de waarde en het belang van kunst en cultuur voor een samenleving. Het is een militaire oefening in het verdedigen van kunst en cultuur in tijden van conflictsituaties en crisis.

Tijdens de speciale oefening Operatie Raw Shield van het Korps Mariniers in samenwerking met beeldend kunstenaar Niek Verschoor is de kunstbeurs en de omgeving een zwaar beveiligd gebied.
Gewapende militairen voeren zowel binnen als buiten patrouilles uit om de veiligheid van de bezoekers en galeriehouders te waarborgen. Kunst en cultuur zijn in geweldsconflicten uiterst kwetsbaar. Vaak worden musea opengebroken en
leeggehaald om de kunstschatten te verkopen. Werelderfgoed wordt vernietigd of gebruikt voor strategische doeleinden. De musea van bijvoorbeeld Kabul, Bagdad en Caïro zijn tijdens de oorlogen zwaar beschadigd en geplunderd.
Om deze kwetsbaarheid voor een groot publiek zichtbaar te maken richt Operatie Raw Shield zich op de verdediging van kunst tijdens de RAW Art Fair.
Belangrijk onderdeel van de oefening is een publieke lezing door René Teijgeler, cultureel erfgoed expert en werkzaam voor oa de UNESCO in crisisgebieden als Irak, Egypte, Afghanistan, Libië en recent in Syrië.

Operatie Raw Shield vindt plaats tijdens de kunstbeurs RAW Art Fair in Rotterdam.
Locatie: Cruise Terminal Rotterdam op de Wilhelminakade, Kop van Zuid.
Datum: 6 februari 2014, van 13.00 tot 20.00 uur.
Lezing van René Teijgeler is om 16.00 uur in de Event Space van de Raw Art Fair

Operatie Raw Shield is gerealiseerd in samenwerking met het Korps Mariniers, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en de Raw Art Fair.