tentoonstelling

17/09/2020 — 18/10/2020
Goethe-Institut

Petra Johanna Barfs & Lana Mesič


Op donderdag 17 september vindt de opening plaats van de dubbeltentoonstelling van Petra Johanna Barfs (DE) en Lana Mesić (NL) bij het Goethe-Institut in Rotterdam.
Achter elk portret gaat een verhaal schuil dat soms, niet altijd, duidelijk wordt door aanwijzingen in de afbeelding. Dit geldt met name voor de zeer uiteenlopende portretseries van Petra Johanna Barfs en Lana Mesić die centraal staan in deze dubbeltentoonstelling. De vrouwen in Barfs’ portretten dragen traditionele klederdrachten uit de Duitse en Nederlandse Rijnstreek, de afdrukken zijn behandeld met fluorescerende verf. Op de kleine borduurwerken van Lana Mesic zijn mannen te zien, soms volledig uitgewerkt, soms slechts ten dele afgemaakt. Welke verhalen vertellen deze portretten?

Lana Mesić heeft voor haar serie Souls, Ties and a Pair of Carrots bankiers uit de City of London geïnterviewd. In de tijd die deze mannen voor haar reserveerden, probeerde ze achter de schermen van de financiële sector te kijken: Hoe werken de bankiers, wat voelen ze en hoe zien ze zichzelf en de wereld na de grote bankencrisis van 2008? Door de kruissteektechniek die Lana Mesić koos voor haar portretten, wordt de relatie tussen waarde en tijd direct zichtbaar: hoe meer tijd de kunstenares in de afwerking investeerde, des te duidelijker en gedetailleerder werd het portret. Aan elk van de portretten besteedde Mesić precies evenveel tijd als de geportretteerde haar ter beschikking had gesteld.

Petra Johanna Barfs hield zich in het kader van haar Rijnproject jarenlang bezig met deze meest Europese van alle rivieren en haar geschiedenis en mythes. Ze maakte een wekenlange ontdekkingsreis met een eenpersoons kajak van Mainz naar de monding van de Rijn, die haar al in 2018 naar Rotterdam bracht. Haar indrukken verwerkte ze onder meer in de fotoserie Das Leuchten am Fluss. De afbeeldingen van vrouwen in traditionele klederdracht zijn vondsten uit een archief, de fluorescerende verf verwijst naar een van de vele verhalen die Petra Johanna Barfs tijdens haar reis hoorde en die haar erg heeft geraakt. Nog lang na de oorlog was aan de oevers van de Rijn oplichtende fosfor van vliegtuigbommen te vinden, een aanlokkelijk verzamelobject voor kinderen, die door de vermeende schatten dikwijls brandwonden opliepen.

Meer info over de tentoonstelling kan u hier vinden.

Reserveren is verplicht en kan tot 16 september via mail.
Donderdag 17 september 2020, 19:00 uur
Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9