logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Een model van De Handwissel, gemaakt door Nico Parlevliet

De Handwissel

Onthulling: 20/11/2015
Locatie: Brede Hilledijk / Laan op Zuid

Een herinnering aan het treinverkeer op Zuid
Tot ver in de 20e eeuw reed er nog dagelijks treinverkeer door de straten van Rotterdam-Zuid. Geleidelijk verdwenen de treinen uit de straten van Zuid, onder andere door de herstructurering van de wijk. Als herinnering aan de spoorlijnen die zo bepalend waren voor het straatbeeld van dit stadsdeel, werd één handwissel aan de Brede Hilledijk gespaard door bewoners. Hun inspanningen hebben er, in samenwerking met BKOR (een programma van CBK Rotterdam), toe geleid dat deze handwissel kon worden bewaard en een plek krijgt in de wijk als herinnering aan dit stukje geschiedenis. De wissel is geconserveerd en heeft een sokkel gekregen die is ontworpen door kunstenaar Nico Parlevliet.

Op 20 november 2015, om 16:00 uur wordt De Handwissel onthuld, op de kruising van de Brede Hilledijk en Laan op Zuid.

Tijdens de feestelijke onthulling deelt initiatiefnemer Marianne van den Heuvel enkele geschreven herinneringen van bewoners aan de tijd dat er nog treinen door de straten van Zuid reden, en vertelt ze over de betekenis van het spoor voor de geschiedenis van de wijk en voor de haven. Siebe Thissen (hoofd BKOR) gaat in op de sleutelrol die BKOR in het proces heeft kunnen spelen, en wat CBK Rotterdam ook in de toekomst nog kan betekenen voor kunst in de wijk. Daarna volgt een formeel ondertekeningsmoment tussen woningbouwvereniging Vestia en de Afrikaanderwijk Coöperatie. De wijkcoöperatie wordt officieel eigenaar van de Handwissel, Vestia neemt het onderhoud op zich. Aart Zevenbergen, vice-voorzitter van de gebiedscommissie Feijenoord verricht de openingshandeling. Het programma wordt besloten met een hapje en een drankje bij De Munt.

 

Mede mogelijk gemaakt door:
GR#L1

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office