logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
(c) Naomi Modde
(c) Naomi Modde

Off Blaak: De Negen Leeuwen van de Wijnhaven

Event: 28/09/2017 - 29/10/2017
Locatie: Wijnhaven

Op donderdag 28 september om 17:00 uur opent de beeldende kunstmanifestatie Negen Leeuwen van de Wijnhaven op Scheepswerf Koningspoort, Koningsdam 1 in Rotterdam. De manifestatie duurt tot 29 oktober en vindt plaats op verschillende locaties rondom de Wijnhaven en de Oude Haven.

Klik hier voor actuele informatie over het programma en over de kunstenaars en hun werken

Het gebied rondom de Wijnhaven zal de komende jaren grote veranderingen ondergaan. Er komt een groot aantal woontorens bij waardoor de aard en structuur van de wijk wezenlijk zullen veranderen. In Negen Leeuwen van de Wijnhaven reageren kunstenaars in hun werk op deze toekomstige ontwikkelingen. Hun projecten vinden plaats op verschillende locaties rondom de Wijnhaven. Negen Leeuwen is een project in het kader van Offblaak | Vrijhaven en wordt mede mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

De negen presentaties zijn gedurende vier weken te zien. De projecten bestaan onder andere uit een waterval, een luchtkasteel en een vliegend tapijt.
Met werk van Willem de Kooning Academie alumni: Emma de Jong, Giovanni Maisto Ferreira, Julia Marino, Annebel de Kok + Esther van Brakel, Rowan van As, Kirsten Spruit, Gijsbert van der Wilt, Naomi Modde en Jip van der Hek. De kunstenaars tonen nieuw werk dat ze maakten in relatie tot het Maritiem District en de Wijnhaven.

Met name het gebied rondom de Wijnhaven zal de komende jaren grote veranderingen ondergaan. Er komt een groot aantal woontorens bij waardoor de aard en structuur van de wijk wezenlijk zullen veranderen. De kunstenaars reageren in hun werk op deze toekomstige ontwikkelingen en op verschillende locaties rondom de Wijnhaven zal de openbare ruimte fungeren als drager van een kunstwerk. De negen presentaties zijn gedurende vier weken te zien.

Off Blaak | Vrijhaven richt zich op de as van Museum Boijmans Van Beuningen, via de Witte de Withstraat naar het oosten, langs de Wijnhaven, het Haringvliet tot en met de Admiraliteitskade. Deze unieke route langs het water, parallel aan de Blaak en de Burgemeester Van Walsumweg, herbergt een scala van kleinere en grotere culturele instellingen.
Off Blaak | Vrijhaven maakt die dynamiek ook op straatniveau zichtbaar. De komende jaren wordt het vizier vooral gericht op de Wijnhaven. Hierbij wordt samengewerkt met de Willem de Kooning Academie en andere gevestigde instellingen in het Maritiem District.
Off Blaak | Vrijhaven is een cultureel programma van Milou van Ham en Niek Verschoor in opdracht van CBK Rotterdam en Bureau Binnenstad Rotterdam, dat de culturele dynamiek in de binnenstad wil verhogen.

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office