Eventperformancetentoonstelling

12/07/2019 — 22/09/2019

No You won’t be Naming no Buildings after Me


Opening: donderdag 11 juli, 17.00 uur bij TENT. Witte de Withstraat 50 in Rotterdam.

Een tentoonstelling met Kader Attia, Kristina Benjocki, Marcel van den Berg, Alexis Blake, Aslan Gaisomov, Yoeri Guepin, Gert Jan Kocken, Dana Lixenberg, Uriel Orlow, Pieter Paul Pothoven, Bert Scholten en Aimee Zito Lema. Samengesteld door Vincent van Velsen.

No you won’t be naming no buildings after me

To go down dilapidated

No you won’t be naming no buildings after me

My name will be misstated, surely

– Erykah Badu

In No you won’t be naming no buildings after me onderzoekt gastcurator Vincent van Velsen samen met een internationaal gezelschap van kunstenaars hoe herinneringen worden belichaamd. Veelal worden personen en gebeurtenissen die niet vergeten mogen worden herdacht in materiële en officiële vormen, zoals monumenten, straatnamen en nationale feestdagen. Zo fungeert de publieke ruimte als een fysiek openbaar archief. Maar herinnering en waardering manifesteren zich ook op andere manieren, zeker als het gaat om personen of geschiedenissen die (nog) niet vanzelfsprekend deel uitmaken van het publieke domein en collectieve geheugen. Deze expositie belicht (renders visible) andersoortige, vaak immateriële vormen waarin herinneringen worden doorgegeven, personen of gebeurtenissen voortleven of deze aan vergetelheid of ontkenning worden onttrokken. Het lichaam staat hierbij centraal; als het gaat om medium en drager van herinnering, en als strijdbaar baken van voortlevende geschiedenissen.

Parallel aan de tentoonstelling in TENT realiseert Vincent van Velsen een reeks lezingen, performances en screenings die ingaan op de gebouwde omgeving als publiek fysiek archief en de herinneringen die in dit publieke domein prevaleren – of juist afwezig zijn.