logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

New Neapolis

Film, tentoonstelling: 24/01/2020 - 22/03/2020
Locatie: TENT

New Neapolis is een liefdesverklaring aan een nieuwe Europese stad, die kan ontstaan als vier havensteden – Rotterdam, Liverpool, Marseille en Napels – een alliantie smeden. Met een tentoonstelling en docufictie laat kunstenaar Gyz La Rivière op onvolprezen wijze zien hoe deze steden altijd al verwant aan elkaar waren – met sailortowns, kades en stegen; migranten, arbeiders en boefjes; armoede, frictie en een levendige informele economie; en verwoede pogingen dit alles op te schonen met stadsvernieuwing, gentrificatie en heel veel zeep. Wat kunnen we leren van dit stedenverband? Welke vormen van broederschap en solidariteit voor een toekomstig Europa kunnen hier ontstaan? Welkom in New Neapolis, divercity.

Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) is kunstenaar, ontwerper, filmmaker, schrijver en performer. Hij gaat als een eigenzinnig beeldarchivaris te werk. Met beelden die hij zelf maakt of met diepgaand archiefonderzoek boven water haalt, objecten die hij op straat vindt of uit collecties leent, infographics, logo’s, iconen en verhalen smeedt hij een wervelend Gyziaans universum, dat tegelijkertijd onze blik op de wereld om ons heen op een onverwachte manier op scherp stelt.

New Neapolis is een samenwerking met Museum Rotterdam en de muziekprogrammering van WORM.

De film wordt mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, CBK Rotterdam, Museum Rotterdam, J.E. Jurriaanse Stichting, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Gemeente Rotterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Stadsarchief Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office