logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Mystiek en Verzet, Marieke van der Lippe – doorlopend

Event: 28/02/2015 - 31/12/2100
Locatie: Pauluskerk Rotterdam

Pauluskerk – Mystiek en Verzet

Filmmaker en kunstenaar Marieke van der Lippe maakte in opdracht van de Pauluskerk het videodrieluik Mystiek en Verzet. De Pauluskerk ontving hiervoor een Bijdrage Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds. In de drieluik brengt ze de missie en de levens van de bezoekers van de Pauluskerk in beeld. Met bewegend videobeeld op drie monitoren in de vorm van een triptiek zij verwondering aan sociale betrokkenheid.

Het videokunstwerk is geïnspireerd op het boek Mystiek en Verzet van Dorothee Sölle (1927-2003), waarin het gaat om de relatie tussen religieuze ervaring en maatschappelijk verzet. Opkomen voor mensen die leven in moeilijke omstandigheden en verzet tegen onrechtvaardigheid is waarmee de Pauluskerk zich dagelijks bezighoudt. Het boek is voor dominee Dick Couvée dan ook een belangrijke inspiratiebron voor de Pauluskerk als levende kerk in Rotterdam.

Het kunstwerk krijgt vanaf 28 februari een permanente plek op het Kerkplein, in de Pauluskerk aan de Mauritsweg 20 te Rotterdam, en is dagelijks te zien. Bezoek ook de website van Marieke van der Lippe.

Mede gerealiseerd door Mondriaanfonds, CBK Rotterdam en de Gemeente Rotterdam – Dienst Kunst en Cultuur.

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office