tentoonstelling

08/05/2017 — 04/09/2017
Maastunnel

Maastunnel


Tot en met 4 september 2017 is in de Maastunnelkiosken – naast de ingangen van de roltrapgebouwen – een tentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar Michael Bom. Hij toont diverse schilderijen, beelden, assemblages, foto’s en een optische lichtmachine uit zijn project over de Maastunnel. De expositie is 24/7 zichtbaar, zowel van binnen als van buiten.

Michael Bom
4Bom werkt het liefst met gevonden en al bestaande beelden en materialen. Door deze uit hun context te halen en in een onverwachte nieuwe te plaatsen, maakt hij vervreemdende werken die toch herkenbaar zijn. Als bewoner van de stad en liefhebber van modernistische architectuur, kwam hij in aanraking met de Maastunnel. Dit enorme bouwwerk, dat een belangrijke verbinding is tussen de zuidelijke en noordelijke oever van de stad, werd zijn nieuwe inspiratiebron. Michael Bom wil met zijn werken poëzie creëren en tegelijkertijd een zeker mysterie oproepen.

De Maastunnel
De Maastunnel is afgekomen in 1942. Met zijn lengte van een kilometer is de Maastunnel een kolossaal bouwwerk, waarvan het grootste gedeelte onzichtbaar onder de maas verdwijnt. Michael Bom ziet de Maastunnel bijna als een levend organisme, als een persoonlijkheid.

3De ventilatiegebouwen, die zorgen voor de luchtverversing van de tunnel, zijn voor de meeste mensen onbekend. Deze prachtige gebouwen, die zich naast de ingang van de fiets- en voetgangerstunnel bevinden, zijn in een aantal van Bom’s werken terug te vinden. Een gelegenheid deze gebouwen van binnen te bezichtigen resulteerde in een aantal bijzondere foto’s. In de kiosk aan de noordkant zijn hier drie foto’s van te zien. Zijn foto’s tonen een schilderachtige verstilde sfeer, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Optische lichtmachine
Voor het Maastunnelproject ontwikkelde Bom een verlichte optische machine waarmee de toeschouwer via bewegend beeld op surrealistische manier de Maastunnel ervaart.

Michael Bom ontving voor dit project een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.
lees meer2