logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Bier & Brood

Leeuwen op de Coolsingel

tentoonstelling: 01/06/2020 - 21/05/2021
Locatie: Museum Rotterdam

Ongelofelijke verhalen uit de oorlog is een tentoonstelling in Museum Rotterdam over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Gekozen is voor een perspectief waarin feit en fictie in elkaar zijn opgegaan. Sterke verhalen, gekleurde herinneringen en mythes bepalen evengoed ons beeld van de oorlog als voorwerpen, archieven en foto’s. Liepen er na het bombardement écht leeuwen over de Coolsingel?

De ruimte van het museum is ingericht in vijf kamers, waarin voorwerpen zijn uitgestald tegen de achtergrond van een enorme muurschildering. CBK Rotterdam selecteerde en begeleidde de vijf Rotterdamse kunstenaars die ieder zo’n mural voor hun rekening namen. In het selectieproces speelde het vermogen van de makers om sterk narratief te werken een rol, alsmede de wens van CBK Rotterdam vijf karakteristieke, maar ook zeer verschillende tekenstijlen aan het publiek te tonen. CBK Rotterdam droeg tevens bij aan de honoraria voor de kunstenaars.

Iedere kunstenaar werd niet alleen aan een thematisch onderwerp gekoppeld (bombardement, oorlog, dagelijks leven, trauma, wederopbouw), maar ook aan een historicus waarmee kon worden gespard. Inge Aanstoot, Isra Paez, Bier & Brood, Sandim Mendes en Luuk Bode maakten de vijf enorme schilderingen. De werken blinken uit in hun combinatie van historische gebeurtenissen en artistieke vrijheid. Bij elke muurschildering wordt bovendien een film getoond waarin de kunstenaar en de historicus over hun werk en onderwerp spreken.
lees meer

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office