Bier & Brood

tentoonstelling

01/06/2020 — 21/05/2021
Museum Rotterdam

Leeuwen op de Coolsingel


Ongelofelijke verhalen uit de oorlog is een tentoonstelling in Museum Rotterdam over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Gekozen is voor een perspectief waarin feit en fictie in elkaar zijn opgegaan. Sterke verhalen, gekleurde herinneringen en mythes bepalen evengoed ons beeld van de oorlog als voorwerpen, archieven en foto’s. Liepen er na het bombardement écht leeuwen over de Coolsingel?

De ruimte van het museum is ingericht in vijf kamers, waarin voorwerpen zijn uitgestald tegen de achtergrond van een enorme muurschildering. CBK Rotterdam selecteerde en begeleidde de vijf Rotterdamse kunstenaars die ieder zo’n mural voor hun rekening namen. In het selectieproces speelde het vermogen van de makers om sterk narratief te werken een rol, alsmede de wens van CBK Rotterdam vijf karakteristieke, maar ook zeer verschillende tekenstijlen aan het publiek te tonen. CBK Rotterdam droeg tevens bij aan de honoraria voor de kunstenaars.

Iedere kunstenaar werd niet alleen aan een thematisch onderwerp gekoppeld (bombardement, oorlog, dagelijks leven, trauma, wederopbouw), maar ook aan een historicus waarmee kon worden gespard. Inge Aanstoot, Isra Paez, Bier & Brood, Sandim Mendes en Luuk Bode maakten de vijf enorme schilderingen. De werken blinken uit in hun combinatie van historische gebeurtenissen en artistieke vrijheid. Bij elke muurschildering wordt bovendien een film getoond waarin de kunstenaar en de historicus over hun werk en onderwerp spreken.
lees meer