tentoonstelling

25/05/2017 — 28/05/2017
Vijverhofstraat 25

Route du Nord 2017


Centrale Expo, Vijverhofstraat 25
Geopend van 12:00 t/m 18:00 uur

Route du Nord is een nomadische kunsttentoonstelling in Rotterdam Noord, en heeft als doel om kunst van jong en gevestigd talent in een laagdrempelige omgeving te tonen. Route du Nord 2017 vindt plaats in ZoHo of het Zomerhofkwartier (Centrale Expo, Route d”Ambiance) en op Zwart Janstraat en Noordmolenstraat die samen Noorderboulevard vormen (Boulevard du Nord). Beide locaties liggen op loopafstand van elkaar. De Centrale expositie wordt dit jaar verzorgd door gastcurator Piet de Jonge. Ook dit jaar heeft het CBK Rotterdam verschillende beeldend kunstenaars uitgenodigd om onderdeel uit te maken van Route du Nord. Hun werk is te zien in de Centrale Expo van Route du Nord aan Vijverhofstraat 25.

Sander Bokkinga is architect. Het creëren van eigen ruimtes en universums – op de rand tussen verbeelding en realiteit – vormt dan ook een belangrijk onderdeel van zijn werk. In de laatste jaren is Bokkinga meer en meer het volledige autonome werkveld aan het koersen vol met urbanistische architectonische fabels. Tijdens Route du Nord toont hij GROWING FAT WHILE SLEEPING, waarin hij een varken heeft geplaatst in een fictieve kassa bij de entree.

Route du Nord 2017 Said
Ontwerp voor de muurschildering van Said Kinos en Nuno Viegas

Said Kinos en Nuno Viegas
Rotterdam-Noord bruist van de creativiteit in een toenemende infrastructuur van atelierpanden, projectruimtes en galeries. Route du Nord maakt hier niet alleen deel van uit maar draagt ook bij aan het verbinden van deze plekken. Speciaal voor Route du Nord maken kunstenaars Said Kinos en Nuno Viegas een schildering op de Centrale Expo, waarin die creatieve infrastructuur wordt verbeeld. Said Kinos heeft een achtergond als graffitikunstenaar en doorliep de grafische opleiding van de Willem de Kooning Academie. De Portugese kunstenaar Nuna Viegas (alias Metis) woont en werkt sinds 2014 in Rotterdam. Zijn werk is sterk beïnvloed door graffiti en zelfs een eerbetoon aan iedereen die zich toewijdt aan de graffiti-cultuur.

Shafelly Snijders en Hester Terpstra (A Lightwork)
De filmische docu-serie Rotterdam Pride Life van filmmaker Shafelly Snijders handelt over gender en seksuele diversiteit. Lesbisch, homoseksueel, biseksueel, queer of transgender, bij elke seksuele geaardheid lijkt wel een label te passen. Maar welke typering het ook krijgt, er gaat vaak een diepe zoektocht naar jezelf aan vooraf. In Rotterdam Pride Life vertellen drie hoofdpersonen, geïnterviewd door Hester Terpstra, over hun worstelingen en het proces die ze zijn doorgegaan om zichzelf te durven worden. Het drieluik is met een poëtische lichtheid gemaakt waarbij de stad Rotterdam centraal staat. Voor de films gingen de makers op zoek naar vormen, kleuren en gebouwen in Rotterdam die bij de karakters pasten. Hiertegen werden de gevoelslevens van de personages Donya, Isis en Salomon centraal gesteld.

Mia Andrésen
Op 17-jarige leeftijd verliet Mia Andrésen haar geboortestad Kiruna in Zweden. Twee jaar later verliet zij Zweden. Door haar werk in de afgelopen decennia als designer en docent mode en beeldende kunsten in Rotterdam, heeft zij haar kunstenaarsproces jarenlang niet kunnen ontwikkelen. Dit besef voelde als een breekpunt, waarna zij terugkeerde naar Kiruna om onderzoek te verrichten naar haar geschiedenis, basis en context van haar kunstenaarsactiviteiten met het doel een nieuwe balans in haar beroepspraktijk aan te brengen. Kiruna is een jonge, rumoerige stad,  geïsoleerd gelegen op een berg en omgeven door wildernis. De bewoners verkeren, net als Andrésen in haar persoonlijke ontwikkeling, in stadia van transformatie, ontdekking en vernieuwing. Haar bevindingen worden getoond in een indrukwekkend videowerk.

Lees hier meer over Route du Nord