Onthulling

18/05/2018
Oude Binnenweg

Jazzin’ Around: JAZZFEESTJE AAN DE OUDE BINNENWEG


Rotterdam is een echte jazzstad, en dat wordt gevierd op vrijdag 18 mei. Dan wordt de veertiende en nieuwste striptekening in de Rotterdamse reeks jazzportretten onthuld bij café Timmer. Na de onthulling volgt een muzikale avond, waarin ook de afronding van de restauratie en reconstructie van de Oude Binnenweg door Woonstad Rotterdam wordt gevierd. Het programma wordt verzorgd door CBK Rotterdam, R’JAM en Woonstad Rotterdam.

Programma 18 mei
Het jazzfeest aan de Oude Binnenweg begint om 17 uur bij café Timmer: daar onthult Dennis Lausberg (domeindirecteur Woonstad Rotterdam) het jazzportret van Annie de Reuver op emaille, gemaakt door striptekenaar Erik Kriek. Annie de Reuver was een van de populairste Nederlandse zangeressen in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw.

Na de onthulling brengt het 8-koppige paradeorkest Streetbeat Empire met Arno ‘Hairy Man’ Bakker je naar het Eendrachtsplein. Daar speelt een speciaal jazzkwintet samengesteld door Salle de Jonge. Het kwintet bestaat uit Kim Hoorweg (vocals), Jasper van Damme (alto saxophone), Alexander van Popta (piano), Thomas Pol (double bass) en Salle de Jonge (drums en MD). Zij spelen nagelaten materiaal van de geportretteerde jazzlegendes. Daarna vertelt Stichting R’JAM meer over de Jazzroute en Jazz in Rotterdam.

Jazzstad Rotterdam
Rotterdam kan met recht de Jazzstad van Nederland genoemd worden; de muziek deed zijn intrede toen de havens werden gebouwd en is nu niet meer weg te denken uit het culturele klimaat van de stad. Er zijn verschillende jazzpodia in de stad, en natuurlijk trekt het North Sea Jazz Festival ieder jaar de beste jazzmusici van over de hele wereld.

De Rotterdamse Strip & Jazzportrettengalerij
Om het Rotterdamse jazz-erfgoed te eren hebben initiatiefnemer Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’JAM) en CBK Rotterdam samen gewerkt aan de Rotterdamse Strip & Jazzportrettengalerij, die bestaat uit veertien kleine en grote muurschilderingen aan de Oude Binnenweg. Bijna alle ontwerpen van de overleden Rotterdamse jazz-coryfeeën zijn gemaakt door bekende striptekenaars. Het project liep parallel aan het grootschalige restauratieproject van Woonstad Rotterdam.

Kijk en luister mee!
De Rotterdamse Strip & Jazzportrettengalerij is deels te bewandelen met de jazzroute, en te beluisteren op vinyl LP Jazz from R’JAM met nummers van legendarische Rotterdamse jazzmuzikanten.

Het R’JAM project is mede gerealiseerd dankzij de financiële ondersteuning van Bureau Binnenstad, Sport & Cultuur – Gemeente Rotterdam, de Erasmusstichting, Stichting Bevordering Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfondsfonds, Gebiedscommissie Centrum en CBK Rotterdam, dat het project ook inhoudelijk en logistiek heeft begeleid. Met speciale dank aan Skala Lokala & jazzkenner Hans Zirkzee.