logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
hierdaar vesta kroese onze tunnel
Vesta Kroese, HIER/DAAR, 2011-2016. Foto: Zuidkant Maastunnel, Christian van der Kooy.

HIER/DAAR in de Kunsthal

tentoonstelling: 14/01/2017 - 23/04/2017
Locatie: Kunsthal

Op 14 februari 2017 bestaat de Maastunnel precies 75 jaar. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Onze tunnel wijdt de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met de gemeente Rotterdam een tentoonstelling aan de oudste verkeerstunnel van Nederland. In de tentoonstelling is ook een speciale rol weggelegd voor het kunstwerk HIER/DAAR, dat kunstenaar Vesta Kroese in 2011 realiseerde.

Het neon kunstwerk HIER/DAAR van Vesta Kroese bevond zich van 2011 tot 2016 op de ventilatiegebouwen van de Maastunnel aan beide oevers van de Maas. Aan elke kant schakelt het neonwerk in onregelmatige afwisseling heen en weer tussen de woorden ‘HIER’ en ‘DAAR’. Kroese maakte haar werk in opdracht van CBK Rotterdam.

Over haar werk zei ze: “‘De twee identieke ventilatiegebouwen van de Maastunnel staan theatraal en statig tegenover elkaar alsof ze in een diep gesprek zitten en tegelijk de wacht houden. In de avond echter vallen ze volledig weg in het duister. Door het letterwerk HIER/DAAR worden de gebouwen in de avonduren aangelicht en wordt de dialoog tussen beide oevers versterkt.” “Dagelijks maken we de keus waar we naar toe gaan en willen zijn. Dan is er de vraag of het ons lukt met onze aandacht ook daadwerkelijk mentaal aanwezig te zijn waar we besluiten te zijn. Naast dit persoonlijk mentale en fysieke dilemma kan het werk ook op stads niveau gelezen worden gerelateerd aan thema’s als identiteit, verbondenheid en gelijkheid.”

Het neonwerk is van 14 januari tot 23 april 2017 te zien in de tentoonstelling Onze Tunnel in De Kunsthal. Daarna zal het werk een nieuwe plek krijgen aan de oevers van de Maas. De videoregistratie die speciaal voor de tentoonstelling over dit werk werd geproduceerd (door Vesta Kroese en Christian van der Kooy) werd mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Stroom Den Haag en CBK Rotterdam.

HIER/DAAR (2011 – 2016) was een initiatief van Projectgroep Noord/Zuid, St. Downtownberaad, St. Kick, CBK Rotterdam en Pact op Zuid. Ontwerp: Vesta Kroese. Uitvoering: Qneon. Het project werd mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van: Deltafonds, St. Volkskracht, St. Kick, Deelgemeente Charlois, Deelgemeente Centrum, Stadshavens Rotterdam, Dienst Kunst en Cultuur, CBK Rotterdam en Pact op Zuid.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office