Film

27/09/2018 — 05/10/2018
Utrecht

Het Ding te zien tijdens Nederlands Film Festival en in Off Screen


Wat gebeurde er eigenlijk achter de schotten tijdens de restauratie van ‘de Gabo’? De Rotterdamse filmmaker Mels van Zutphen legde het vast in zijn film Het Ding. Je kunt de film al komen bekijken in een speciale preview tijdens Off Screen in WORM op 20 september, maar je bent ook van harte welkom bij de officiële première van de film tijdens het Nederlands Film Festival.

De Rotterdamse kunstenaar/ filmmaker Mels van Zutphen maakte de korte documentaire in opdracht van CBK Rotterdam/ Sculpture International Rotterdam. De film combineert ontzagwekkende shots van het beeldhouwwerk met audiofragmenten van Gabo’s vlammende Russische manifesten. Ondertussen loopt het nietsvermoedende Rotterdamse winkelpubliek dagelijks langs het kunstwerk, zonder besef van de historische waarde. Zo gaat een utopisch toekomstbeeld van de functie van kunst gepaard met een onverschillig heden, waarin dit openbare kunstwerk voor lief wordt genomen.

Première Het Ding op zondag 30 september
Het Ding beleeft zijn première tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht op zondag 30 september. Het festival vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober. De film is daar ook een tweede keer te zien in het verzamelprogramma ‘Korte Documentaires 3’ op dinsdag 2 oktober vanaf 16:30 uur. Kaarten kosten € 10 en zijn hier te bestellen.

Preview in Off Screen op donderdag 20 september in WORM
De film van Mels van Zutphen is ook te zien tijdens een preview bij Off Screen in WORM, op donderdag 20 september. Voorafgaand aan de feestelijke preview presenteert Sjoerd Westbroek zijn column Het ding, de doos en de man waarin hij kijkt naar de rol van het beeld in zijn omgeving. Verder in deze editie van Off Screen: Rotterdams beste afstudeerfilm A Death in the Family van Puck Litaay, de nieuwste Portrait de Deux van Ennya Larmit en De Hoge Vlucht van Abraham Tuschinski van Arthur Bueno.
Kaarten kosten € 5 in de pre-sale.

Credits
Het Ding (Untitled, 1957)
Duur: 18″
Regie, camera en montage: Mels van Zutphen
Sound Design: Charly van Rest
Visual Effects: Laurent Fluttert
Muziek: Charly van Rest
Productiebedrijf: CBK Rotterdam / Sculpture International Rotterdam