logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Aikido (2019) Cox Janssens
Cox Janssens

Getekend: Rotterdam!

tentoonstelling: 09/11/2019 - 12/01/2020
Locatie: Kunsthal

De stadstekenaars van Rotterdam maakten in opdracht van het Stadsarchief en CBK Rotterdam tekeningen die de Kunsthal van 9 november 2019 t/m 12 januari 2020 toont in de tentoonstelling Getekend: Rotterdam!
De kunstenaar Cox Janssens (1993), Isra Páez (1982) en Kay Hessels (1987) namen de opdracht aan om de stad te tekenen rond een drietal thema’s: Stadslandbouw/pionieren in de stad, Sportlocaties/activiteiten, en urban/jongerencultuur.

Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een opdracht van het Stadsarchief en CBK Rotterdam aan kunstenaars Cox Janssens, Isra Páez en Kay Hessels. In een serie van twaalf tekeningen geven de Rotterdammers een persoonlijke invulling aan een van de drie gestelde thema’s.

De onlangs afgestudeerde ontwerper Cox Janssens (1993, Rotterdam) gaat aan de slag met het thema sportclubs. Haar kleurrijke en karikaturale illustraties geven de diversiteit van sport in Rotterdam weer, van teamsporten tot individuele sporten, op het land en in het water. De tekeningen laten de verbindende factor zien van sportverenigingen als ontmoetingsplek. De sporten die Janssens tegen het decor van de stad Rotterdam combineert, zijn steeds zeer uiteenlopend – zo koppelt ze aikido aan freerunning en roeien aan zwemmen – waardoor surrealistische collages ontstaan.

Aikido (2019) Cox Janssens

Cox Janssens

Isra Páez (1982, Madrid) is afgestudeerd in architectuur en gaat voor het thema straatcultuur op zoek naar rauwe en desolate plekken waar jongeren samenkomen. In zijn houtskooltekeningen reageert Páez op de verborgen plekken onder viaducten, langs snelwegen en rondom spoorwegen. Tussen de betonnen architectuur en zware constructies zijn de sporen van de ‘hangouts’ zichtbaar.

Isra Páez

Kunstenaar Kay Hessels (1987, Vlaardingen) maakt gedetailleerde tekeningen van bestaande gebouwen en geeft hier vervolgens zijn eigen draai aan. Voor deze opdracht gaat hij dieper in op het thema stadslandbouw. Vanuit vogelvlucht tekent Hessels iconische, Rotterdamse gebouwen als Schieblock, de Markthal en Blue City – het voormalige zwembad Tropicana – waarbij hij de daken overwoekert met flora en fauna. Met deze fantasierijke jungles wil Hessel de natuur toegankelijker maken voor bewoners van de stad.

Kay Hessels

Rotterdamse stadstekenaars
Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw geeft het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Al voor het bombardement van 14 mei 1940 maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie in ere hersteld en vullen stadstekenaars de collectie van het Stadsarchief Rotterdam verder aan.

lees meer

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office