Kazuma Eekman, Tijdelijk Beheer, Rotterdam 2022

tentoonstelling

22/10/2022 — 12/02/2023
Kunsthal

Getekend: Rotterdam! Ze hebben mijn huis vermoord


Vanaf zaterdag 22 oktober presenteert de Kunsthal Getekend: Rotterdam! Ze hebben mijn huis vermoord. In deze tentoonstelling geven stadstekenaars Kazuma Eekman, Maria Fraaije en Marcel Herkelman elk hun eigen kijk op het thema gentrificatie weer. In opdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam gingen de kunstenaars afgelopen zomer aan de slag om dit proces – de vernieuwing en opwaardering van de stad, en de gevolgen daarvan – te verbeelden.

Ieder jaar gaan Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam op zoek naar kunstenaars die de stad observeren en hun reflecties in tekeningen verbeelden, de Stadstekenaars! Geselecteerd door een zeskoppige jury, hadden Stadstekenaars Kazuma EekmanMaria Fraaije en Marcel Herkelman de taak om elk hun eigen kijk op het thema gentrificatie weer te geven in hun tekeningen. In Getekend: Rotterdam! neemt Eekman zijn persoonlijke zoektocht naar een atelier als uitgangspunt, en legt hij de gevels van verdwijnende kunstenaarsateliers vast. Fraaije verbeeldt de sociale gevolgen van gentrificatie aan de hand van herinneringen aan de inmiddels gesloopte Tweebosbuurt en Herkelman toont in abstracte lijnen aangevuld met vlijmscherpe teksten, het ‘humeur’ van gentrificatie.

De tentoonstelling is te zien t/m 12 februari 2023.

Geschiedenis StadstekenaarsAl voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie door CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam in ere hersteld.

Lees meer over de Rotterdams Stadstekenaars van 2021, 2020, 2019, 2018

Video Ciska Mei Interviews Jeanine van Berkel Muziek Chad Crouch