logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Eerbetoon aan een avenue 2014

Manifestatie, tentoonstelling: 08/01/2014 - 09/02/2014
Locatie: Coolsingel, Rotterdam

Van 8 januari tot en met 9 februari 2014 verandert de Coolsingel in Rotterdam ‘s nachts in een openluchtbioscoop. Op gevels en op ramen van leegstaande panden worden korte films van internationaal vermaarde videokunstenaars getoond. De tentoonstelling ‘Eerbetoon aan een avenue’ is een ode aan de meest bediscussieerde straat in Rotterdam, en legt de stille kracht ervan bloot. De tentoonstelling is elke dag van zonsondergang tot zonsopgang te zien.

Weids, fascinerend, chaotisch, vol ambitie en potentieel. Om de tien meter verandert de sfeer van Rotterdams centrumboulevard, de Coolsingel. Geen straat die zoveel discussie oproept als de Coolsingel in Rotterdam, die vanaf haar begin in de vroege twintigste eeuw continu aan verandering onderhevig is. De Coolsingel brengt een breed scala aan grootstedelijke functies bij elkaar. Ze is het economische en commerciële hart en politiek hoofdkwartier tegelijk, maar ook de plek waar zo nu en dan enorme massa’s mensen samenkomen. Van de roemruchte huldiging van Feyenoord, het jaarlijkse Zomercarnal en de Marathon, tot de massale rouw om Pim Fortuyn. Maar het dagelijkse beeld van de Coolsingel is anders. Ooit een bruisende avenue met allure, nu een straat met een nog ongewisse toekomst, een straat die niet meer goed weet wie ze is. Anderzijds is de roemruchte historie van een ooit bruisende avenue nog voelbaar, net als de potentie om dat opnieuw te worden. De gemeente is bezig aan een ontwerp voor de Coolsingel en beetje bij beetje ontvouwt zich een beeld van de weg die ingeslagen wordt. Om de verborgen krachten van deze bijzondere duizend meter stad te tonen en in te zoomen op de beleving van de publieke ruimte, brengt Sculpture International Rotterdam de Coolsingel wederom een eerbetoon vanuit de kunst. Van woensdag 8 januari tot en met zondag 9 februari 2014 leidt een zinnenprikkelende route langs een achttal videowerken op gevels aan de Coolsingel. Ze bevinden zich dan in het goede gezelschap van meesterwerken uit de de bestaande collectie Sculpture International Rotterdam, zoals Cascade (Van Lieshout), De Verwoeste Stad (Zadkine) tot It’s Never Too Late to Say Sorry (Elmgreen & Dragset). Bezoekers kunnen de werken in deze periode elke dag tussen zonsondergang en zonsopgangop eigen gelegenheid bekijken. Ook worden er speciale wandelingen georganiseerd: een namiddagtour bevat een diner en live muziek, een nachtelijke route duikt in het nachtleven in café’s rondom de Coolsingel en er is een ontbijtroute voor vroege vogels. Eerbetoon aan een avenue roept vragen op. Zoals: wie maakt de stad? Wie vormt de publieke ruimte? Kan het publiek worden geregisseerd in het creëren van een interessante publieke ruimte? Of regiseert het publiek de Coolsingel? Met werk van onder anderen: Erik van Lieshout, Arnoud Holleman, John Smith.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office