Manifestatie

16/01/2015 — 08/02/2015
22 Coolsingel, Rotterdam

Eerbetoon aan een Avenue 2015


Korte films van kunstenaars op de Coolsingel

Kunstenaarsfilms en Coolsingel gaan wisselwerking aan
Met de tentoonstelling Eerbetoon aan een Avenue verklaart Sculpture International Rotterdam (SIR) opnieuw haar liefde aan de Rotterdamse Coolsingel. Net als vorig jaar, transformeert SIR de beroemdste avenue van de stad tot bescheiden openluchtbioscoop.
Wie er tussen 16 januari t/m 8 februari 2015 door het donker over straat wandelt, wordt onderweg geprikkeld door korte films van bekende kunstenaars op de gevels en ramen. Met deze tijdelijke buitententoonstelling verkent SIR een mogelijke andere realiteit voor de Coolsingel.

Deelnemende kunstenaars
Yael Bartana (IS), Eglé Budvytyté (LT), Andrea Fraser (USA), Jesper Just (DK), Jørgen Leth (DK), Sarah Morris (USA), Emma van der Put (NL), Julika Rudelius (DE), Javier Téllez (VEN).

In totaal worden er 9 korte films vertoond op de Coolsingel. Soms opvallend in zicht, roepend om de aandacht van de toevallige voorbijganger. Soms wat verdekter opgesteld, zodat nieuwsgierigen er een beetje naar moeten zoeken, en de Coolsingel zodoende op een andere manier bekijken. De films gaan aan op het moment dat de zon onder gaat en zijn tot zonsopgang te bekijken.

Locaties en films
De films en locaties zijn zo gekozen dat ze een bijzondere wisselwerking met de boulevard aangaan. In Kings of the Hill van de Israëlische Yael Bartana zijn grommende fourwheeldrives te zien; hoewel de film werd gemaakt in een buitengebied in de buurt van Tel Aviv vormen de verkeersdrukte en het machismo in de film een directe associatie met de Coolsingel. No man is an Island van de Deense Jesper Just toont een plein in Kopenhagen, waarop een man van middelbare leeftijd wat balletachtige passen maakt op walsmuziek, terwijl een jonge man huilend toekijkt en kinderen mee gaan dansen. Geen mooiere plek om deze film te tonen dan het intieme plein bij de Poppenkast. En de scene van Andy Warhol die een hamburger eet, uit een film van Jorgen Leth, wordt op de Coolsingel omgeven door maar liefst drie McDonalds.

Hoe uiteenlopend de films ook zijn, getoond in de wat versleten publieke ruimte van de Coolsingel, roepen ze vragen op over de plek waar de kijker staat: wat of wie maakt de Coolsingel tot wat hij is en welke rol speelt het publiek hierbij?

Bezoekers kunnen de kunstwerken drie weken lang elke dag tussen zonsondergang en zonsopgang op eigen gelegenheid bekijken. Onderweg komen ze, naast de films, de permanente werken uit de SIR-collectie tegen. Zoals Cascade (Joep van Lieshout), de Naum Gabo, het ensemble van Willem de Kooning en It’s Never Too Late To Say Sorry (Elmgreen & Dragset).

Evenementen en rondleidingen

Opening Eerbetoon aan een Avenue
Vrijdag 16 januari 2015, 17:45 uur
De Rotterdamse beeldend kunstenaar Gyz La Rivière en wethouder (Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport) Adriaan Visser openen de tentoonstelling bij de projectie van Javier Téllez. De opening wordt gevolgd door de nieuwjaarsreceptie van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, aan Coolsingel 83 (InConcept).

Friday Night Film Tour
Vrijdag 23 en 30 januari en 6 februari 2015, vanaf 17:30 uur
Bekijk, bespreek en bevraag de films van dit jaar met een speciale gids van Eerbetoon aan een Avenue. Aan het einde van de tour is er Glühwein.
Verzamel- en eindpunt: InConcept, Coolsingel 83.
Aanmelden via office@sculptureinternational.nl

Zondagtour: de Coolsingel als Monument
Zondag 18 en 25 januari en 1 en 8 februari. Start: 14:00 uur
Een tour langs de meesterwerken van de SIR-collectie, de bijzondere architectuur en de honderden ornamenten op de Coolsingel.
Verzamel- en eindpunt: InConcept, Coolsingel 83.
Aanmelden via office@sculptureinternational.nl

Film en Boek: It’s Never Too Late to Say Sorry
Deze film, die Marieke van der Lippe in opdracht van SIR maakte over het kunstwerk op de Coolsingel in de SIR collectie (It’s Never Too Late To Say Sorry van Elmgreen & Dragset) gaat op maandag 26 januari 2015 in première als officiële selectie van het IFFR.
Dit is tevens de boekpresentatie van het boek over dit werk, 366 rapporten van een performer, geschreven door Wim Konings en ontworpen door Simon Davies. Een event met film, een voordracht uit het boek en gesprekken met de vele betrokkenen.
Maandag 26 januari, Tickets via www.iffr.nl

Final Party Tour met SIR’s Wijsje
Zaterdag 7 februari. Start: 19:30 uur
Met de films van Eerbetoon aan een Avenue als rode draad, maakt Wijsje een boven- en ondergrondse ontdekkingstocht over de Coolsingel en maak je akoestische concerten mee in bijzondere setting.
Tickets: www.wijsje.com

Eerbetoon aan een Avenue 2014

Eerbetoon aan een Avenue wordt geïnitieerd en samengesteld door Sculpture International Rotterdam, in samenwerking met vele ondernemers, Bureau Binnenstad en Stadsontwikkeling. SIR beheert een internationale beeldencollectie die zich bevindt op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad en is een programma van het CBK Rotterdam.