logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Bouke Ylstra’s Mon Amour naar Boijmans

Boekpresentatie: 04/10/2015
Locatie: Museum Boijmans Van Beuningen

Een fraai en  kleurrijk schilderij van wijlen Rotterdams kunstenaar (1933-2009), genaamd ‘Rotterdam Mon Amour’ (over het bombardement van de stad), zal op zondag 4 oktober officieel worden overhandigd aan Sjarel Ex. Deze bekende directeur van Museum Boijmans Van Beuningen neemt deze nieuwe aanwinst op in de permanente museumcollectie.

José Ylstra, de weduwe van Bouke, schenkt dit historische werk aanstaande zondag aan de museumdirecteur om 17.00 uur in galerie Wind aan de Prins Hendrikkade (123h-124a) op het Noordereiland. De opening van de expositie van Ylstra die tot en met 22 november is te zien in de galerie zal worden ingeleid door Siebe Thissen, hoofd kunst openbare ruimte BKOR in Rotterdam. De tentoonstelling is exclusief samengesteld in samenwerking met José Ylstra en galerie Wind. Naast gouaches, tekeningen en etsen zijn er van hem olieverfschilderijen te zien.

Volgens kunstcritici was Bouke Ylstra een veelzijdig en beeldbepalend Nederlands en Rotterdams kunstenaar. Hij groeide op in Rotterdam aan de Zaagmolenkade en de Brielselaan. Weliswaar vestigde hij zich daarna op jonge leeftijd in Dordrecht, maar bleef in hart en nieren Rotterdammer. Daar tussendoor had hij nog een tijd een atelier aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid.

Zijn opleiding genoot hij van 1950-1954 aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in de Maasstad, thans de Willem de Kooning Academie. In 1964 keerde hij hier terug als docent Grafische technieken. Tijdens zijn langdurige kunstcarrière exposeerde Ylstra talloze malen in binnen- en buitenland. Daarvoor ontving hij vele nationale in internationale prijzen.

Bron: Dichtbij/Regio, 29 sept. 2015, door Jim Postma

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office