Boekpresentatie

04/10/2015
Museum Boijmans Van Beuningen

Bouke Ylstra’s Mon Amour naar Boijmans


Een fraai en  kleurrijk schilderij van wijlen Rotterdams kunstenaar (1933-2009), genaamd ‘Rotterdam Mon Amour’ (over het bombardement van de stad), zal op zondag 4 oktober officieel worden overhandigd aan Sjarel Ex. Deze bekende directeur van Museum Boijmans Van Beuningen neemt deze nieuwe aanwinst op in de permanente museumcollectie.

José Ylstra, de weduwe van Bouke, schenkt dit historische werk aanstaande zondag aan de museumdirecteur om 17.00 uur in galerie Wind aan de Prins Hendrikkade (123h-124a) op het Noordereiland. De opening van de expositie van Ylstra die tot en met 22 november is te zien in de galerie zal worden ingeleid door Siebe Thissen, hoofd kunst openbare ruimte BKOR in Rotterdam. De tentoonstelling is exclusief samengesteld in samenwerking met José Ylstra en galerie Wind. Naast gouaches, tekeningen en etsen zijn er van hem olieverfschilderijen te zien.

Volgens kunstcritici was Bouke Ylstra een veelzijdig en beeldbepalend Nederlands en Rotterdams kunstenaar. Hij groeide op in Rotterdam aan de Zaagmolenkade en de Brielselaan. Weliswaar vestigde hij zich daarna op jonge leeftijd in Dordrecht, maar bleef in hart en nieren Rotterdammer. Daar tussendoor had hij nog een tijd een atelier aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid.

Zijn opleiding genoot hij van 1950-1954 aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in de Maasstad, thans de Willem de Kooning Academie. In 1964 keerde hij hier terug als docent Grafische technieken. Tijdens zijn langdurige kunstcarrière exposeerde Ylstra talloze malen in binnen- en buitenland. Daarvoor ontving hij vele nationale in internationale prijzen.

Bron: Dichtbij/Regio, 29 sept. 2015, door Jim Postma