logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940

Boekpresentatie: 01/06/2016
Locatie: Het Nieuwe Instituut

Een nieuw boek, geschreven door Siebe Thissen (hoofd BKOR) over de wederopbouw in Rotterdam en de rol die de kunst daar in speelde. Hoe kwamen De verwoeste stad van Zadkine en de titelloze sculptuur van Naum Gabo naar Rotterdam? En wat betekende de ‘percentageregeling’ voor de stad? Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 geeft een geschiedenis van de kunst in de openbare ruimte van Rotterdam, en dan vooral vanuit het perspectief van de kunstenaar die invloed wil uitoefenen op de (wederop)bouw, het aanzicht en de uitstraling van de stad. Thissen beschrijft de reuring, de acties, de ambities en de successen die de relatie van de kunst met de stad hebben bepaald.

Cover_CBK_DEF2Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940
Siebe Thissen
2016 / Kunst / Fotografie / Theorie
ISBN: 978-94-90322-62-5
Grafisch vormgever: Studio Minke Themans
Aantal pagina’s: 528
Formaat: 22 x 28 cm
Bindingswijze: Hardcover
Nederlands
Voorwoord: Sjarel Ex
Tekstredactie: Gerda ten Cate
Beeldresearch en beeldredactie: Nienke Post Joop de Jong, Minke Themans
Eindredactie: Eleonoor Jap Sam
Verschijningsdatum: juni 2016

Deze publicatie is tot stand gekomen in het kader van 75 jaar wederopbouw in Rotterdam, het programma CBK Rotterdam viert kunst en de stad, en het onderzoek Inventarisatie & Beoordeling Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte, een opdracht van het College van B en W aan CBK Rotterdam.

Dit boek is op 1 juni te koop tijdens de boekpresentatie en opening van Uproot Rotterdam voor de speciale prijs van € 35. Daarna wordt het boek voor de reguliere prijs van € 37,50 aangeboden op diverse locaties, waaronder de TENT Book Shop (Witte de Withstraat 50). Het boek is ook verkrijgbaar via Jap Sam.

RVDS_Logo_NL_B_05_Jpeg

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office