logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Alexander Calder: Avantgarde in Bewegung

tentoonstelling: 07/09/2013 - 12/01/2014
Locatie: Kunstsammlung, Dusseldorf

Op dinsdagochtend 27 augustus 2013 verhuist de sculptuur ‘de Miereneter’ (Le Tamanoir) van Alexander Calder tijdelijk van Rotterdam-Hoogvliet naar Düsseldorf waar het deel uit zal maken van de tentoonstelling Alexander Calder: Avantgarde in Bewegung in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf. Begin 2014 komt het kunstwerk weer terug naar Rotterdam. Omdat de bewoners van Hoogvliet het beeld enkele maanden moeten missen krijgen zij gratis toegang tot deze tentoonstelling.

De gemeente Rotterdam kocht Le Tamanoir in 1965 voor de nieuwbouwwijk Hoogvliet bij Galerie Maeght in Parijs. Le Tamanoir maakt deel uit van de collectie Sculpture International Rotterdam, de collectie van internationale kunstwerken in de publieke ruimte van Rotterdam. Le Tamanoir is het enige monumentale werk van Calder in Nederland. Samen met de Henry Moore, de Naum Gabo, Erasmus, en de Zadkine in de collectie SIR, behoort dit kunstwerk tot de meest waardevolle sculpturen in de openbare ruimte van Nederland. Een team van specialisten uit Rotterdam en Düsseldorf bereidt de reis en het verblijf van Le Tamanoir in alle details voor.

Calder op zaal
Uitzonderlijk is dat de miereneter, een zwarte ‘stabile’, nu tijdelijk in een zaal te zien zal zijn, zonder het rumoer van de stad. In de tentoonstelling Alexander Calder: Avantgarde in Bewegung wordt de rol en de betekenis van Le Tamanoir binnen het werk van Calder uitgelicht. De tentoonstelling besteedt vooral aandacht aan de jaren ’30 en ’40 en in het bijzonder aan Calder’s weg naar abstractie en zijn link met de Europese avant garde.

Alexander Calder
Aan het eind van de jaren ’30 werd Calder vooral bekend met zijn ‘mobiles’: gekleurde vormen die in een delicaat evenwicht aan een staaldraad constructie hangen en door wind of tocht bewegen. Later ontwierp Calder ook de voet waaraan het bewegende deel kon worden bevestigd. Uit deze staanders ontwikkelden zich later de monumentale ‘stabiles’, waaronder Le Tamanoir. Calder was een van de leidende kunstenaars van zijn generatie en maakte deel uit van de Parijse avant garde. Hij stond in nauw contact met collega’s als Marcel Duchamp, Joan Miró, Hans Arp, en Piet Mondriaan. Calder behoorde in de jaren zestig en zeventig samen met Picasso en Henry Moore tot de meest gewilde kunstenaars voor beelden in de openbare ruimte (o.a. in New York, Chicago en Londen).

Alexander Calder: Avantgarde in Bewegung
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Grabbeplatz 5
40213 Düsseldorf

meer informatie

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office