tentoonstelling

07/03/2020 — 13/03/2020
Art Space Rotterdam

about A Woman


about A woman is een onderzoeksreeks waarin vrouwelijke kunstenaars in dialoog gaan over hun positie in de kunstwereld.

Er is een korte film beschikbaar van de expositie about A woman – girlhood – zodat de gehele expositie is te bekijken: https://youtu.be/LMGHYhHTmds

Rond Internationale Vrouwendag 2020 organiseert about A woman een expositie bij Art Space Rotterdam met het werk van acht vrouwelijke kunstenaars. about A woman biedt in deze expositie een reflectie op het meisje vanuit verschillende perspectieven en in verschillende disciplines. Binnen de context van de expositie gaan de kunstenaars in gesprek met gasten, gastsprekers en het publiek over de positie van de vrouwelijke kunstenaar in het huidige kunstenveld.

Onder de titel about A woman is in 2013 de eerste expositie georganiseerd bij kunstpodium De Witte Slagerij in Rotterdam. Hoe staat het nu -zeven jaar later- met de emancipatie in de kunsten? Een jaar geleden publiceerde Mama Cash een onderzoeksrapport naar de positie van vrouwelijke kunstenaars in Nederland, met als conclusie dat de visuele aanwezigheid van vrouwen in de kunst nog vérre van gemiddeld is.

Het initiatief voor about A woman is genomen door beeldend kunstenaar Maritsa van Luttikhuizen, die nu de samenwerking heeft gezocht met Astrid Moors, Debbie Voerman en Rolina Nell. Met about A woman brengen de kunstenaars werk van henzelf en dat van vrouwelijke collega’s onder de aandacht en gaan ze het gesprek aan over hun positie in het huidige kunstenveld. about A woman heeft de intentie deze thematiek, middels dit concept, ook elders in het land te agenderen.

 

about A woman – girlhood

kunstenaars:

Astrid Moors

In haar schilderijen verbeeldt Astrid Moors vaak mensen in situaties, in groepen of alleen, passief ondergedompeld in hun bezigheid. De individuen dragen een hedendaagse vorm van eenzaamheid over. Ze zijn geschilderd in een geabstraheerde herkenbare omgeving. Een tussenmoment, alsof de tijd even stil staat.

Debbie Voerman

Debbie Voerman schildert portretten. Haar werk is ruw, rauw, zonder opsmuk, fanatiek, gedreven, spontaan, krachtig, spattend, druipend, ongepolijst, groot (zelfs in het klein) uitvergroot, geposeerd, grote vlakken, harde kleuren, contrastrijk, niet opgepoetst, kijkt je aan en blijft je achtervolgen. Debbie heeft speciaal voor deze expositie nieuw werk gemaakt.

Guda Koster

De sculpturen van Guda Koster kenmerken zich door het gebruik van het menselijk lichaam, kleding, stoffen en patronen. Het werk ziet er strak en ernstig uit maar het heeft ook iets humoristisch.

Het werk van Guda begeeft zich tussen het gebied van mode, beeldhouwkunst, fotografie en performance.

Hinke Schreuders

Hinke Schreuders maakt sinds 2002 met naald en draad kleine schilderijen of tekeningen op doek. Voor deze borduurwerken maakt ze gebruik van zowel geleende beelden als persoonlijk fotomateriaal. Daarmee verkent ze het spanningsveld tussen vrouwelijke rolmodellen, seksualiteit en pornografie.

Ingrid van der Hoeven

Ingrid van der Hoeven maakt sculpturen: bustes, torso’s en staande vrouwelijke figuren. In hun houding zijn de vrouwbeelden zowel uitdagend als alert maar ook bedachtzaam. Ingrid vindt beeldmateriaal voor haar sculpturen in Aziatische modebladen en kalenders en in het straatbeeld in Rotterdam.

Maritsa van Luttikhuizen

Maritsa van Luttikhuizen werkt sinds een jaar voornamelijk aan tekeningen. Met potlood en papier onderzoekt zij lichaam, emotie, mentale gesteldheid. Kwetsbaarheid versus potentie. De soms vervreemdende beelden lijken een innerlijk statement te tonen die de kijker uitnodigt tot eigen reflectie.

Netty van Osch

De sculpturen van Netty van Osch zijn onderdeel van een `Universele Autobiografie`. Ze zijn opgebouwd rond door haar zelf gekozen stijlfiguren PO en Kuna. PO (pion) staat voor het gemeenschappelijke, het is een wezen dat wil samenwerken. Kuna (koning) staat voor het individu, het is een monarch.

Rolina Nell

Rolina Nell haar schilderijen en tekeningen ontstaan door waarneming en interactie met de omgeving en het dagelijks leven. Ze is gefascineerd door universele houdingen en poses van vrouwen en meisjes, die subtiel en cultuurgebonden toch een persoonlijkheid prijsgeven. In haar werk blijft de identiteit mysterieus en het verleden voelbaar.

 

Opening Museumnacht010

Zaterdag 7 maart 19:00 uur.
Performance 20.00 uur door Ieke Trinks.
Performance 21.30 en 22.00 uur door Lydia Petzoldt.

 

Rondetafelgesprekken

De Rondetafelgesprekken van zaterdag 14, 21 en zondag 22 maart zijn uitgesteld. De expositie is gesloten op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart.

De rondetafelgesprekken vinden plaats op Internationale Vrouwendag, zondag 8, zaterdag 14, 21 en zondag 22 maart. Rond de tafel zitten steeds deelnemende kunstenaars, een gespreksleider, genodigde gasten en een gastspreker. De rondetafelgesprekken zijn vrij toegankelijk.

Zondag 8 maart 15:00-17:00 uur
Gastsprekers: Trudy van Zadelhof; curator beeldende kunst en Marja van Putten; beeldend kunstenaar. 

Zaterdag 14 maart 15:00-17:00 uur.
Gastspreker: Carla Hendriks; kunsthistorica en docent aan de Rotterdamse Volksuniversiteit.

Zaterdag 21 maart 15:00-17:00 uur.
Gastspreker: Pauline Salet; onderzoek mama cash/artikel volkskrant, master genderwetenschappen.

Zondag 22 maart 15:00-17:00 uur.
Gastspreker: Sanne van Driel: fille-soof en onderzoeker.

Tafelgast zijn bij deze rondetafelgesprekken? Graag, meld je aan via post@aboutawoman.nl , dan reserveren we een stoel voor je. Of schuif aan zonder aanmelding, mits er nog zitplaatsen zijn.

locatie, data en tijden
Locatie: Art Space Rotterdam, Schietbaanstraat 12, 3014 ZX Rotterdam www.artspacerotterdam.nl
Data: zaterdag 7 maart tot en met zondag 22 maart 2020.
Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 12:00-18:00 uur (let op: zondag 15 maart gesloten), zaterdag 7 maart 12:00-01.00 uur (Museumnacht 010). Opening: zaterdag 7 maart 19:00 uur. Rondetafelgesprekken: zondag 8 (Internationale Vrouwendag), zaterdag 14, 21 en zondag 22 maart 15:00-17:00 uur. Finissage zondag 22 maart 15:00-18:00 uur.

Lees meer
Facebook evenement

Dit project kwam tot stand mede dankzij een bijdrage uit de regeling Activiteiten Stad. Met deze bijdrage wil CBK Rotterdam met beeldende kunst de stad aantrekkelijker maken en Rotterdamse beeldend kunstenaars daarin een rol geven en daarmee hun zichtbaarheid vergroten.