Landtong Rozenburg 2022, © Vincent Dekkers

tentoonstelling

01/07/2022 — 31/10/2022
Maastunnel

150 jaar Nieuwe Waterweg


Op vrijdag 1 juli opent de fototentoonstelling 150 jaar Nieuwe Waterweg #vanhavennaarstad #vanstadnaarhaven, met werk van Florine van Rees (1988) en Vincent Dekkers (1971), in de Maastunnel. Ter ere van de 150e verjaardag van de Nieuwe Waterweg, fotografeerden zij de afgelopen maanden het leven langs de oevers.

In het geval van Van Rees levert dat een prachtige ode aan de veelkleurige Rotterdammers op. Vol kleur, prints, accessoires als ringen, nagellak, zonnebrillen, oorbellen, het liefst alles tegelijk. Van Rees combineert deze beelden met kleine details of stillevens zoals de opgetrokken kousen van een rugbyteam op het quarantainestrand en de bloembakken van de Ballentent.

Dekkers richtte zich op mensen die samen zijn. Samen aan het werk, samen op reis gaan of gewoon een beetje hangen. Dekkers: ‘Deze opdracht is voor mij een ontdekkingsreis geweest; de stad Rotterdam is qua afmeting echt heel uitgestrekt en heeft veel verrassende plekken. Ik hoop door deze fotografie aan de generaties na ons te kunnen laten zien hoe het leven in de stad er nu uit ziet, hoe we ons tot elkaar verhouden. Niet alleen tot de rivier maar ook tot elkaar.’

Opening vrijdag 1 juli Een selectie van 36 werken, 18 foto’s per fotograaf, is te zien in de lijsten langs de roltrappen. Tijdens de opening op vrijdag 1 juli om 16:00 uur bij Café Teddybear zal Saïd Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur, Evenementen) spreken.

150 jaar Nieuwe Waterweg #vanstadnaarhaven #vanhavennaarstad is t/m 30 september 2022 te zien in de Maastunnel.

Wisselende tentoonstellingenNa de renovatie van de Maastunnel voor fietsers en voetgangers zijn langs de roltrappen van de Maastunnel 40 nieuwe fotolijsten geplaatst. Met elkaar vormen ze een permanente tentoonstelling. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Eén tentoonstelling bestaat uit de historische beelden van de Maastunnel én foto’s van de renovatie en restauratie. De andere twee tentoonstellingen worden jaarlijks gecureerd.

Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Flowerdales Agency en CBK Rotterdam.