logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
foto-Denis Guzzo
foto-Denis Guzzo

Seksuele- en genderdiversiteit

Zitplek op het Willemsplein wordt markering voor monument seksuele- en genderdiversiteit Rotterdam.

Op 3 juni jl. is het rood gewiekte object ReWind op het Willemsplein teruggeplaatst met een opvallend kleurig nieuw uiterlijk. Grafisch ontwerper en streetpainter David Louf alias Mr. June, maakte het ontwerp in samenwerking met Rotterdammers uit de LHBTQI+ community en met de bedenker van ReWind, architect Césare Peeren.

Burgerinitiatief
Het burgerinitiatief voor een monument voor seksuele- en genderdiversiteit verwierf door middel van een ingediende motie van GroenLinks en PvdA, brede steun in de gemeenteraad. CBK Rotterdam, het programma voor kunst en openbare ruimte BKOR, werkt samen met de gemeente Rotterdam en de initiatiefnemers aan de ontwikkeling van een monument op een locatie waar de LHBTQI+ community respectvol en veilig, individueel of in klein gezelschap kan samenkomen, vieren, gedenken of herdenken. Na een reeks van onderzoeken en campagnes bleek het Willemsplein als locatie het meest passend. Aan de Maas en in de nabijheid van de Erasmusbrug is nu een plek gecreëerd waar het initiatief zichtbaar wordt.

Markering van het monument
Plannen voor een toekomstige herontwikkeling en mogelijke vergroening van het Willemsplein zijn nog niet concreet. Het is daarom op deze locatie nog te vroeg voor een definitief object als monument. Architect Césare Peeren werd opnieuw gevraagd het daar al aanwezige zitobject ReWind te markeren. De betonnen ankers met de daaraan gekoppelde windmolenwieken kregen een ander uiterlijk. De schildering van Mr. June markeert de aanwezigheid van de LHBTQI+ community, nu en in de toekomst. Rotterdams eerste circulaire zitmeubel voor de publieke ruimte werd al in 2012 gebouwd. Het object, dat voor 90% uit hergebruikt materiaal bestaat gaat zijn derde leven in voor de LHBTQI+ community.

Mr. June
Sinds 1985 is David Louf onder de naam Mr. June actief als kunstenaar, street artist, graphic designer. Als 14-jarige maakte hij deel uit van de hiphop beweging en trad hij op als breakdancer. Na zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht maakte hij al snel naam als grafisch ontwerper. De vrijheid van de straat bleek aantrekkelijker en hij is al geruime tijd een van de meeste bekende street artists. Wereldwijd heeft hij gebouwen, vloeren en gevels voorzien van optische patronen. Via Césare Peeren, architect bij Superuse Studios, werd hij geïntroduceerd bij een groep Rotterdammers uit de LHBTQI+ community, de initiatiefnemers van het monument voor seksuele- en genderdiversiteit.

Informatie ReWind
Project: ReWind, 2012
Ontwerp: Superuse Studios (www.superuse-studios.com) Césare Peeren, Jos de Krieger, Frank Feder
Opdrachtgever: gemeente Rotterdam
Aannemer: GKB, Barendrecht
Materialen: 9 stuks 6 meter Stork Wieken, beton met betongranulaat

lees meer

Beeld: Denis Guzzo, @Denis Guzzo, #denisguzzo - RE WIND by SUPERUSE | RePaint by Mr June [David Louf] - June 2020 Rotterdam Black Lives Matter | LHBTI Monument for sexual diversity

Beeld: @Denis Guzzo

Publicatiedatum: 09/06/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office