logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

BRUTUS-prijs 2020 naar Jeroen Jongeleen

Op vrijdag 5 juni 2020 wordt voor de tweede keer de BRUTUS-prijs uitgereikt. Dit jaar aan de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Jongeleen (1967). De prijs is gekoppeld aan de tentoonstelling Running in CirclesMovement and Politics In The Streets Of My City. Deze tentoonstelling vormt tevens de officiële opening van kunstruimte De BARBAAR van AVL Mundo.

“De BRUTUS-prijs, een betonnen beeld, wordt toegekend aan een beeldend kunstenaar die op een wezenlijke manier grensverleggend is in het domein van de beeldende kunst of daarbuiten en die daarmee nieuwe perspectieven biedt op de kunst of op de samenleving. Een autonoom denkend kunstenaar, die onafhankelijk positie durft te kiezen. Een vrijdenker die los van de markt, de opdrachtgever, de galerie- of museumwereld op eigen merites positie kiest. Er is géén leeftijdsgrens, kwaliteit staat voorop. Aan de prijs is een geldbedrag gebonden van 4.000 euro en een tentoonstelling bij AVL Mundo/De BARBAAR. De prijs is in het leven geroepen door Stichting AVL Mundo en heeft als doel eigenzinnige kunstenaars te erkennen en te stimuleren. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de oprichter van de stichting, Joep van Lieshout.”

CBK Rotterdam droeg bij aan de onkosten en het kunstenaarshonorarium ten behoeve van de tentoonstelling.

Publicatiedatum: 02/06/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office