logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Presentatie stadstekeningen 2020

De stadstekenaars 2020 hebben de opdracht gekregen om de stad in deze tijd van de Coronacrisis, en vooral de mensen en situaties, te gaan schetsen. Op deze pagina publiceren we de komende tijd regelmatig schetsen van de stadstekenaars, we stellen ze ook even aan je voor.

Pris Roos

Pris Roos is direct en betrokken. Het coronavirus laat zien hoe kwetsbaar we zijn. Hoe gaan wij hiermee om? Nemen mensen de maatregelen in acht of negeren ze het? Zij maakt kleurrijke tekeningen van de Rotterdammers tijdens een wereldramp. Mensen die druk in de weer zijn met alledaagse karweien, op weg of in gedachten verzonken veilig thuis, achter het raam.
Website Pris Roos

Pris Roos, Hou Vol, Willemsbrug, april 2020

Pris Roos, Hou Vol, Willemsbrug, april 2020

Sjaal als masker Polderlaan, april 2020

Sjaal als masker Polderlaan, april 2020

Pris Roos, 7 april 2020, Crooswijkseweg support your locals

Pris Roos, 7 april 2020, Crooswijkseweg support your locals

Pris Roos, 4 april 2020, Crooswijkseweg Leveren van goederen

Pris Roos, 4 april 2020, Crooswijkseweg Leveren van goederen

8 mei, Sumatraweg, Bakkerswerkplaats Brood haal ik bij de bakker. Soms bij mij, om de hoek op Hillesluis en anders haal ik het in Katendrecht. Bij de Bakkerswerkplaats. Elke ochtend openen ze om 8 uur s’ochtends. Maar brood bakken, daar beginnen ze midden in de nacht al mee. Soms is het druk, soms is het rustig. Er mag maar 1 klant binnen. En de rest wacht in een rij. Hij. De bakkersjongen vertelde me iets. Zijn collega’s achter hem lachten hem toe. Ik heb mijn brood binnen. #supportyourlocals#zehebbenhetechtwelnodig

8 mei, Sumatraweg, Bakkerswerkplaats Brood haal ik bij de bakker. Soms bij mij, om de hoek op Hillesluis en anders haal ik het in Katendrecht. Bij de Bakkerswerkplaats. Elke ochtend openen ze om 8 uur s’ochtends. Maar brood bakken, daar beginnen ze midden in de nacht al mee. Soms is het druk, soms is het rustig. Er mag maar 1 klant binnen. En de rest wacht in een rij. Hij. De bakkersjongen vertelde me iets. Zijn collega’s achter hem lachten hem toe. Ik heb mijn brood binnen. #supportyourlocals#zehebbenhetechtwelnodig

7 mei, Schouwburgplein, Thuisbezorgd In het oranje vind je ze overal. Ze hangen op straat. Fietsen vlak langs je. Zitten op de banken hier en daar in de stad. De oranje fietsen in de nabijheid. Ze hebben hun smartphones in hun handen en wachten, totdat ze een oproep krijgen. De noodzaak van thuisbezorging is nu groter dan ooit. Vergeet niet. De boodschapper.

7 mei, Schouwburgplein, Thuisbezorgd In het oranje vind je ze overal. Ze hangen op straat. Fietsen vlak langs je. Zitten op de banken hier en daar in de stad. De oranje fietsen in de nabijheid. Ze hebben hun smartphones in hun handen en wachten, totdat ze een oproep krijgen. De noodzaak van thuisbezorging is nu groter dan ooit. Vergeet niet. De boodschapper.

 

 

Frank Stoks

Frank Stoks ervaart het leven in de stad nu als heel surrealistisch. De stilte die nu heerst, alsof er een groot pak sneeuw is gevallen dat de geluiden van de stad dempt. Kijkend naar de verschrikkingen in het nieuws en door het raam naar spelende kinderen.Het
contrast is groter en hij ervaart dit nu veel intenser. Stoks gaat met de mensen op zoek naar een nieuwe balans en richt zich vooral op de mooie momenten en
initiatieven.
Website Frank Stoks

Alternatieve koffiebar Hoogstraat, april 2020

Alternatieve koffiebar Hoogstraat, april 2020

Deze tekening is gemaakt bij de entreetrap van de koopgoot. Aan de kant van de Hema. Rob en Celine verkopen in hun straatkraam mondkapjes en handgel. Normaal verkoopt hij telefoon hoesjes en accessoires. Dat verkoopt nu niet. Ter plekken op 31 maart getekend rond 14.00 uur. Het is een mooie zonnige dag. En heel rustig. Waar het normaal vol is met mensen. Loopt nu een enkeling voorbij. Rob verkoopt zo nu en dan iets. En maakt een babbel met voorbijgangers en mij. Thuis verder aangewerkt en in totaal 5 uur aan deze tekening besteed. Rob is blij als hij deze tijd doorkomt met het verkoop van deze artikelen. Hij volgt het nieuws met de discussie als mondkapjes Wel of niet helpen. Dit werk laat zien dat elke dag het weer anders kan zijn. Het spreekwoord!: geen been om op te staan. Betekenis; Geen enkele verantwoording kunnen geven De kleur blauw is gekozen dat de mondkapjes blauw zijn. De duif zal hij weten wat gaande is? Deze als contrast, dit dier heeft waarschijnlijk geen idee wat gaande is en doet zijn dagelijks ronde door de stad maakt.

Bij de entree van de Koopgoot door Frank Stoks

Tekening van Frank Stoks. Een verkeersregelaar houdt auto’s tegen bij de Langepadbrug, op weg naar de Kralingse Plas.

Frank Stoks. Een verkeersregelaar houdt auto’s tegen bij de Langepadbrug, op weg naar de Kralingse Plas.

Tekening van Frank Stoks. De weg en parkeerplaatsen bij Tropicana zijn versperd met zandzakken en boomstammen.

Frank Stoks. De weg en parkeerplaatsen bij Tropicana zijn versperd met zandzakken en boomstammen.

Deze tekening is gemaakt op de Oudedijk bij een studentenhuis. Deze dames (10 die daar wonen) zijn slim en hebben met stoepkrijt afgetekend wat 1,5 meter is. Ze zitten knus bij elkaar in hun geïmproviseerde woonkamer voor de deur. Daarom hebben ze op de muur geschreven met stoepkrijt: Huisgenoten. Dat dat maar even duidelijk is. Deze tekening is 23 april in de namiddag getekend. De dames waren enthousiast en vonden het leuk om getekend te worden. De inkleuring is losser. Deze stijl is ontstaan In 2017 door lijntekeningen te tekenen op geprepareerd aquarelle papier met kleurvlekken. In 2018 printen ik lijntekeningen getekend op mijn I pad uit op aquarelle papier die geprepareerd was met kleur. En nu volledig digitaal.

Deze tekening is gemaakt op de Oudedijk bij een studentenhuis. Deze dames (10 die daar wonen) zijn slim en hebben met stoepkrijt afgetekend wat 1,5 meter is. Ze zitten knus bij elkaar in hun geïmproviseerde woonkamer voor de deur. Daarom hebben ze op de muur geschreven met stoepkrijt: Huisgenoten. Dat dat maar even duidelijk is. Deze tekening is 23 april in de namiddag getekend. De dames waren enthousiast en vonden het leuk om getekend te worden. De inkleuring is losser. Deze stijl is ontstaan In 2017 door lijntekeningen te tekenen op geprepareerd aquarelle papier met kleurvlekken. In 2018 printen ik lijntekeningen getekend op mijn I pad uit op aquarelle papier die geprepareerd was met kleur. En nu volledig digitaal.

Erico Smit

Erico Smit wil zich laten leiden door het proces waarin we diverse emoties (positief en negatief) en verschillende fases (paniek, leegte, controle verliezen, veel tijd met gezin
(positief), deels je vrijheid verliezen (minder positief) gaan meemaken. Hij wil de verschillende lagen binnen de Rotterdamse bevolking belichten, met als
rode draad karakter en vrijheid, en wat dat in de verschillende fases betekent.
Website Erico Smit

Isolement Agniesestraat, april 2020

Isolement Agniesestraat, april 2020

 

Erico Smit, Distant Past, delfsepoort

Erico Smit, Distant Past, delfsepoort

Publicatiedatum: 19/05/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office