logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Gijsbert Karel van Hogendorp tijdelijk in depot

Het bronzen standbeeld van staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp uit 1867 is tijdelijk verwijderd. Van Hogendorp was pensionaris van Rotterdam en betrokken bij het opstellen van de Nieuwe Grondwet. Daarom heeft hij in het standbeeld de grondwet van 1814 in zijn rechterhand. Na voltooiing van het beeld door de Belgische beeldhouwer Jozef Geefs, bleek er na lang zoeken slechts plaats te zijn achter het Schielandshuis (het toenmalige Museum Boymans), al was dat in die tijd de uiterste rand van de stad. Tijdens de oorlog werd het beeld veiligheidshalve opgeslagen. Na de oorlog werd Van Hogendorp weer op zijn voetstuk geplaatst, maar in 1961 moest het standbeeld verplaatst worden vanwege het aanleggen van de tuin van het Historisch Museum. Het vier meter hoge bronzen beeld werd op de achterzijde van het bordes van de Beurstrappen geplaatst bij de entree van het World Trade Center (WTC). In de jaren 1980 werd het beeld nogmaals verplaatst, ditmaal naar de voorzijde van het bordes, waar hij uitkijkt op de Coolsingel. Na veertig jaar is Gijsbert Karel van Hogendorp op 28 april 2020 weer van zijn plek gehaald. Het beeld wordt grondig gerestaureerd en tijdelijk in opslag geplaatst, omdat de hoofdingang van WTC Rotterdam een grote transformatie zal ondergaan door de komst van twee roltrappen in het bordes. Voor het gerestaureerde standbeeld van Gijsbert Karel van Hogendorp wordt een nieuwe plek gezocht, bij voorkeur rondom het WTC.
lees meer

Publicatiedatum: 28/04/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office