logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Aikido (2019) Cox Janssens
Cox Janssens

Open Call: stadstekenaars 2020

Rotterdamse stadstekenaars gezocht

Na een pilotproject in 2018, waarbij tien Rotterdamse kunstenaars tien verschillende gebouwen van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant vastlegden, en de editie in 2019 waarbij drie kunstenaars de stad vanuit de thema’s straatcultuur, stadslandbouw en sport tekenden, zijn CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam ook dit jaar op zoek naar de Rotterdamse stadstekenaars van 2020. Wij roepen Rotterdamse kunstenaars op documentatie in te sturen op basis waarvan een jury een keuze maakt voor maximaal drie kunstenaars.

Het thema voor dit jaar is: Mensen maken de stad. Of we het nou willen of niet, Rotterdam bonkt en bruist als nooit tevoren, en soms schuurt het wat. Wie Rotterdam alleen kent van pak ‘m beet twintig jaar geleden zal ademloos raken bij het zien van alle mensen die nu met elkaar Rotterdam zijn. De columnist en redacteur van NRC Lofti El Hamidi beschreef in een artikel Rotterdam als het nieuwe Nederland, dat is wat hij zag, zittend in de metro tijdens de avondspits. Wat wij zoeken zijn drie stadstekenaars die gewapend met een schetsboek dat nieuwe Rotterdam vastleggen. Niet door alleen middel van gebouwen, maar vooral de mensen die onze stad maken – op straat, aan het werk, jongeren, ouderen, in de tram, op de meubelboulevard, de Chinese supermarkt, de barbier, in het Zuiderpark, aan het Charloisse Hoofd, patat etend op de Afrikaandermarkt of de Binnenrotte, flanerend over de Hoogstraat tussen Bogatir en Woei  – kortom, de hele stad waar mensen met elkaar zijn en met elkaar leven, ontmoetingen op de vierkante meter.

De uitgekozen kunstenaars krijgen ieder een schetsboek waarmee ze op pad gaan. De schetsboeken, gevuld met mensen en ontmoetingen die hen fascineerden, zijn het resultaat van die reizen door de stad.

Documentatie kan tot uiterlijk 1 maart worden gestuurd naar
stadstekenaars2020@cbkrotterdam.nl.

De documentatie bestaat uit een motivatie (maximaal 1 A4), een cv (maximaal 1 A4) en beeldmateriaal in de vorm van een digitale portfolio van maximum 20Mb. De jury zal eind maart 2020 een keuze maken uit de inzendingen. Deze bestaat dit jaar uit: Hugo Borst (Rotterdammer, kunstliefhebber- en verzamelaar), Hedy Tjin (kunstenaar), Shehera Grot (Kunsthal), Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief), Ove Lucas (CBK Rotterdam).

Het honorarium voor de stadstekenaar 2020 bedraagt € 5.000 per kunstenaar.

Eind 2020 worden de schetsboeken (eventueel aangevuld met ingelijste tekeningen) in de Kunsthal gepresenteerd. Na afloop van de tentoonstelling worden de schetsboeken in de collectie van het Stadsarchief opgenomen.

Download hier de voorwaarden

 

Publicatiedatum: 05/02/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office