logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Alex-da-Silva-Slavernijmonument-foto-Max-Dereta
Alex-da-Silva-Slavernijmonument-foto-Max-Dereta

In Memoriam Alex da Silva

Kunstenaar Alex da Silva (45) is op 30 december 2019 overleden op Kaapverdië tijdens een wedstrijdje basketbal met vrienden. CBK Rotterdam wenst zijn familie en vrienden heel veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.

Alex vertrok in 1992 naar Nederland om biologie te gaan studeren, maar koos in Rotterdam voor de kunst. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie, deed een masteropleiding aan de Minerva in Groningen en maakte deel uit van het legendarische kunstenaarscollectief Cucosa in de Hofbogen. Hier maakte hij grote, vaak wilde schilderijen, maar ook installaties, video en fotografie. In 2013 werd Alex geselecteerd als één van de kandidaten voor het maken van een slavernijmonument in Rotterdam. Raadslid Peggy Wijntuin had duizenden handtekeningen verzameld en toog met CBK Rotterdam aan het werk om haar droom te realiseren: een monument dat de slavernij herdacht in Rotterdam. Alex had nog weinig ervaring als beeldhouwer. Geen probleem – hij gelóófde in de onderneming. Bovendien was de competitie zwaar. Maar zijn ontwerp hakte er bij iedereen in. Zijn presentatie was formidabel, zijn ideeën fris en oprecht, zijn charme ongekend. Unaniem kozen vertegenwoordigers van de Surinaamse, Antilliaanse en Kaapverdische gemeenschap Alex da Silva als hún kandidaat.

lees verder op de website van BKOR

 

Publicatiedatum: 07/01/2020

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office