logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Helena van der Kraan, Curtain (1991)

Twee muurschilderingen gerestaureerd

Onlangs zijn Curtain  (1993) van Helena van der Kraan en De lijst  (2002) van Cor Kraat gerestaureerd.

Curtain
Curtain  werd in 1993 gemaakt door Helena van der Kraan (1940), in opdracht van de toenmalige corporatie/stichting Onze Woning. Het betreft een schilderij van haar foto Curtain (1991), minutieus (na)geschilderd door Atelier Leo Mineur (in opdracht van de maakster). Van der Kraan is een gerenommeerd fotografe. In 1968 vluchtte Van der Kraan vanuit haar geboorteland Tsjecho-Slowakije naar Nederland, waar zij werd toegelaten tot de Haarlemse postacademische kunstopleiding Ateliers ’63. In 1970 kocht zij haar eerste camera, waarmee zij de performances fotografeerde van haar echtgenoot, beeldend kunstenaar Axel van de Kraan. In de jaren daarna groeide fotografie uit tot haar medium. Ze werkt het liefst in zwart-wit. Ook experimenteert ze met verschillende fotografische technieken, zoals gomdruk en het afdrukken van foto’s op doek. Ze fotografeert nog steeds analoog en maakt haar afdrukken eigenhandig. Een groot deel van haar oeuvre bestaat uit zelfportretten of portretten van mensen uit haar nabije omgeving. In haar gefotografeerde stillevens uit de jaren zeventig en tachtig zijn alledaagse voorwerpen in en rondom haar huis het onderwerp. Het zijn sporen van haar dagelijks leven: een lege koffiemok in een nis, vaat in een teiltje of de poes op tafel. In Curtain zien we een hand die het gordijn een stukje opzij beweegt, alsof iemand stiekem naar buiten probeert te kijken. De schildering is in 2019 gerestaureerd en aangebracht op een opnieuw blauw geschilderde gevel (met dank aan Woonbron).
Lees meer

De lijst
De lijst (2002) van Cor Kraat is onlangs gerestaureerd. Cor Kraat maakte deze schildering aanvankelijk in 1980 in een klassieke ornamentlijst boven restaurant De Lijst. In 1988 kwam het werk na sloop van het blok aan de overzijde van de straat te hangen, boven café De Pui. In 2000 moest het werk verdwijnen en kreeg het een nieuwe plek op de huidige locatie.

Onlangs bleek het kunstwerk en de omlijsting na jaren onherstelbaar beschadigd door vocht. BKOR gaf opdracht aan Willem Kerssemeijer van Atelier Leo Mineur om de schildering opnieuw te maken en aan Vorm & Decor om de omlijsting op een duurzame manier te construeren. In de zomer is De lijst opnieuw opgeleverd. Met dank aan Woonstad Rotterdam voor het beschikbaar stellen van de gevel.
Lees meer

 

 

 

Publicatiedatum: 15/10/2019

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office