logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Freerk Wilbers naar Art23 in Guangzhou

In het komende najaar gaat Freerk Wilbers naar het gastatelier bij Art23 in Guangzhou (China). Hij werd uitgekozen door een jury bestaande uit Yvonne de Jong, Donald Schenkel en Angela Li. Art23 is een tentoonstellingsruimte opgezet met als doel internationale uitwisselingen te bevorderen en (internationale) hedendaagse kunst in China te stimuleren. Tijdens de verblijfsperiode wordt in samenwerking met curator Angela Li een tentoonstelling ontwikkeld.

Wilders is in 2017 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Hij viel daar op met zijn werk Fountain. In een recensie op villalarepubblica.nl wordt de kracht van Wilbers’ werk besproken, dat hij vooral het materiaal zelf laat communiceren. “Het is precies dat: water dat in water terecht komt. Dat doet het met behulp van slangen en keramische buizen. (…) Voilà, dat is wat er te zien is, het geheel staat open voor interpretatie, want het is geen plompverloren gemaakt ding, er is duidelijk uitgegaan van de esthetiek van de installatie, er spreekt maakplezier uit, het geluid speelt een rol, maar het dringt niets op.”

In Guangzhou wil Wilbers zich vooral focussen op fabricage, de stad is immers ook bekend om z’n uitgebreide fabrieksterreinen. Hij wil onderzoek doen naar verschillende manieren waarop kan worden geproduceerd, met materialen wordt gewerkt en de slimme inventies waarmee mensen het werkproces vergemakkelijken.

De residency in Guangzhou is een initiatief van Stichting Root Rotterdam, Art23 Contemporary Art Gallery en CBK Rotterdam.

Publicatiedatum: 11/07/2019

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office