logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Stadstekenaars 2018. Hilton Hotel door Marcha van der Hurk
Stadstekenaars 2018. Hilton Hotel door Marcha van der Hurk

Stadstekenaars 2019 gezocht

Het Stadsarchief en CBK Rotterdam zijn op zoek naar de Rotterdamse stadstekenaars van 2019

Na een geslaagd pilotproject in 2018 waarin tien Rotterdamse kunstenaars tien verschillende gebouwen van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant vastlegden, hebben het Stadsarchief en CBK Rotterdam besloten een oude traditie in ere te herstellen en jaarlijks een aantal kunstenaars opdracht te geven de stad vast te leggen.

Wij roepen Rotterdamse kunstenaars op documentatie in te sturen op basis waarvan een jury een keuze maakt voor maximaal drie kunstenaars die gevraagd worden tekeningen te maken aan de hand van een thema (er kan een voorkeur worden aangegeven).

De thema’s voor 2019 zijn:

Urban/Street Culture
Hiphop lifestyle, jongeren. Muziek (rap, dj’s), dans (street/breakdance), sport (skateboarding, freerunning), kunst (graffity/street art), poëzie (spoken word), mode. Bijvoorbeeld Hiphophuis Delftsestraat, Schieblock, Skatepark Westblaak, Urban Sports Park Hoogvliet, maar ook wat ‘ongeorganiseerd’ op straat gebeurt.

Stadslandbouw – pionieren in de stad
RotterZwam, Dakakker Schieblock, Vredestuin Pompenburg (Hofbogen), Uit je eigen Stad, Spoortuin en Pluktuin Essenburgsingel/toekomstig Essenburgpark, Rotterdamse Munt (Zuid), stadsimkers.

Sportclubs en -activiteiten
Sportlocaties in allerlei soorten, groot- en kleinschalig: bijvoorbeeld stadion, velden, sporthal, zwembad, boksschool, cricketveld,  jeu-de-boules-banen Cruyff Courts. Gebruiker/actie door kinderen, volwassenen, profs, vrijwilligers.

Procedure
Documentatie kan tot uiterlijk 28 februari worden gestuurd naar stadstekenaars2019@cbkrotterdam.nl. De documentatie bestaat uit een motivatie (maximaal 1 A4), een cv (maximaal 1 A4) en beeldmateriaal in de vorm van een link naar je pagina op rotterdamsekunstenaars.nl of naar je eigen website of een digitale portfolio van maximum 20Mb

Een jury zal eind maart 2019 een keuze maken uit de inzendingen. De jury bestaat uit: Hugo Borst (Rotterdamse kunstliefhebber- en verzamelaar), Emily Ansenk (directeur Kunsthal), Jantje Steenhuis/Wanda Waanders (Stadsarchief) en Ove Lucas (CBK Rotterdam).

Het honorarium voor de stadstekenaar 2019 bedraagt € 5.000 per kunstenaar. Lees hier de algemene voorwaarden.

Eind 2019 worden de tekeningen in de Kunsthal gepresenteerd. Na afloop worden de tekeningen in de collectie van het Stadsarchief opgenomen.

Publicatiedatum: 05/02/2019

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office