logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Ben Zegers (1962, Utrecht)
Schets, Ben Zegers
Artist impression van 'Iedereen is dood, behalve wij', uitgevoerd door 3DCapacity
Schaalmodel van 'de voeten'
Afbeelding: 3DCapacity
Wethouder Kasmi overhandigt het eerste exemplaar van de brochure over het kunstwerk aan Ben Zegers

Kunstwerk Ben Zegers voor de Binnenrotte

Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuwe sculptuur op de Binnenrotte. De sculptuur heeft de vorm van twee elegant gedraaide aluminium voeten, die op afstand van elkaar worden geplaatst. Het kunstwerk verwijst naar het ontstaan van de stad rond de nu onzichtbare ‘dam’ in de Rotte én naar de aloude functie van de plek als marktplaats. Het kunstwerk vormt daarmee de afsluiting van de vernieuwde inrichting.

Bekijk hier de brochure over het ontwerp van Ben Zegers of bezoek de mini-expositie over dit project op de 4e verdieping van de Centrale Bibliotheek, te zien t/m 28 december.

Het proces
In 1993 jaar zette een nieuw burgerinitiatief, het comité Rotte-Dam, zich in voor een grotere herkenbaarheid van de dam in de Rotte als plek waar Rotterdam is ontstaan. Datzelfde jaar werd een voorstel van de gemeenteraad aangenomen om die plek aan te duiden door middel van een kunstwerk. In 2007 werd er budget beschikbaar gesteld voor een kunstwerk als onderdeel van het project herinrichting Binnenrotte, waarna in 2010 de locatie werd bepaald. De keuze voor Ben Zegers werd gemaakt in 2015 door een selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente en Sculpture International Rotterdam. Later deze maand worden bewoners van het gebied geïnformeerd. naar verwachting wordt het kunstwerk in de tweede helft van 2019 opgeleverd.

Over de kunstenaar
Ben Zegers (1962, Utrecht) “verstoort de maat van de dingen”. Zijn beelden zijn in vorm en inhoud zo elastisch, dat ze onophoudelijk van identiteit veranderen. Zo spelen zij een voortdurend spel met de verwachtingen en de fysieke aanwezigheid van de kijker. Zegers vestigde zich in 1988 in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen wijdde in 1993 een solotentoonstelling aan de kunstenaar. In 1994 ontving Zegers de Charlotte Köhlerprijs van het Prins Bernhard Fonds. Zegers’ werken zijn te zien op verschillende plekken in Rotterdam, zoals de Raamvertellingen (2009) in de Pendrechtse Melissantstraat en het monument Vaart Vrij!’ voor vakbondsman Edo Fimmen op Katendrecht. Zijn werk bevindt zich ook in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, Haags Gemeentemuseum en de Caldic Collectie. Zegers is lid van het College van Bestuur van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Rotterdam.

 

 

Publicatiedatum: 14/11/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office