logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Nieuwe leden O&O-commissie

Ad de Jong en Alexandre Furtado Melville zijn de nieuwe leden van de commissie O&O. De andere commissieleden zijn Lisette Schumacher, Julia Geerlings en Niekolaas Lekkerkerk. De nieuwe commissieleden vervangen Tonio de Roover en Frans van Lent van wie de zitttingsperiode van drie jaar onlangs ten einde liep.

De regeling Ontwikkeling- en Onderzoekssubsidies (O&O) is erop gericht een impuls te geven aan onderzoek en verdieping, zodat bestaande kunstenaarspraktijken zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun zichtbaarheid kan worden vergroot. De O&O-regeling is een subsidieregeling voor individuele kunstenaars.

Ad de Jong (1953) is beeldhouwer. Na de Rietveld Academie in Amsterdam richtte hij met andere kunstenaars W139 op. Een van de ideeën was en is om de autonomie van de kunstenaar te versterken en om zo zijn of haar kunst zo compromisloos te tonen en zo hun eigen ontwikkeling te versterken. Voor De Jong is beeldende kunst visuele informatie die als zodanig mensen inspireert en transformeert.

Ad de Jong maakt grote sculpturen van fiberglas, epoxyhars en pigmenten. Museum Boijmans Van Beuningen heeft de sculptuur Start A New Art World in zijn collectie opgenomen. In eigen beheer gaf  De Jong samen met ontwerpers Esther de Vries en Richard Niessen het boek Start A New Art World uit. In 2017 maakten de curatoren Melchior Jaspers en Arthur Steiner een overzichtstentoonstelling in De School in Amsterdam.

Ad de Jong gaf op onder meer het Sandberg instituut, de Hogeschool voor de Kunsten in Den Bosch, en de Koninklijke Academie in Den Haag. Daarnaast stelde hij meerdere tentoonstellingen samen.

Alexandre Furtado Melville (1988) is autodidact art director, fotograaf, schrijver, curator en verbinder met een educatieve achtergrond in bedrijfsconsultancy aan de Rotterdam School of Management. Hij werkt en beweegt zich rond tussen verschillende disciplines, van design en mode tot kunst. Hij is ruim acht jaar actief als ondernemer en heeft jarenlang Damage Playground gerund in Rotterdam Zuid met z’n broer Aníbal. De keuze voor het ongeziene, onverwachte en niet altijd op cijfers gedreven is wat zijn werk drijft. Het culturele aspect van zijn activiteiten, met aandacht voor de onderliggende economische en politieke realiteit, en ontwikkeling naar maatschappelijke betrokkenheid vormen een belangrijk deel van zijn praktijk. In zijn reizen, van Liverpool tot Beiroet, tracht hij makers en initiatieven op te zoeken die een gelaagdheid bieden dat verder gaat dan alleen dat wat aan het oppervlak zichtbaar is.
Daarnaast is Furtado Melville is momenteel curator van het Gemaal op Zuid van waaruit hij met Wider Perspectives in 2019 verder het lokale in Rotterdam Zuid alsmede bestaand kunstminnend publiek met elkaar in contact tracht te brengen. Daarnaast draagt hij o.a. bij aan journalistiek platform Vers Beton; Concrete Blossom, netwerk en platform voor en door jonge ondernemers, dwarse denkers, beeldenstormers en bruggenbouwers die streven naar een inclusieve samenleving; en maakt hij deel uit van informele denktanks bestaande uit ontwerpers van verschillende disciplines.

 

Publicatiedatum: 17/10/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office