logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Een radicale en kleurrijke ingreep op het Prins Alexanderplein

Vanaf maandag 2 juli wordt gewerkt aan een metamorfose van het Prins Alexanderplein, het centrum van Prins Alexander. Stichting Hart voor Prins Alexander zocht daarom naar een manier om het plein te markeren als hart van dit stadsdeel, en schreef samen met CBK Rotterdam een prijsvraag uit voor een inrichtingsplan van het plein. De hoofdvraag was om na te denken over de rol van het water en de polder. Ontwerpstudio 75B won deze opdracht met een radicaal en kleurrijk voorstel, dat dit deel van de stad visueel markeert als polder, als laagste punt van de stad, en als hart van de wijk.

Kijk voor een agenda met activiteiten op het plein op prinsalexanderplein.nl

Het ontwerp
Als antwoord op de prijsvraag ontwikkelde 75B een voorstel waarbij het hele plein blauw wordt gekleurd. Naast het aanbrengen van de blauwe kleur op het plein worden er afbeeldingen van polderlandschap aangebracht op het gebouw tegenover Stadswinkel Prins Alexander. Het kunstwerk Space Time II van Joost Baljeu blijft staan. De metamorfose van het plein is een tijdelijke ingreep, die zowel de trots op de polder wil laten zien, als de urgentie van goed watermanagement.

Voor een periode van twee jaar kleurt het plein blauw en groen. Deze kleuren zijn een verwijzing naar de veenpolder waaruit ooit de Alexanderpolder verrees en naar het feit dat de polder 6 meter beneden NAP ligt. Het vormt een symbool voor de trots op het in toom houden van de watertoevoer in de polder, waardoor bewoners droge voeten houden. En het verwijst naar het vele water en groen in Prins Alexander waardoor het er zo fijn wonen en recreëren is. Pieter Vos van 75B: “Ons ontwerp laat de bezoeker onderdeel zijn van het kunstwerk door een abstracte vertaling van de polder en het water (groen en blauw) aan te brengen op de vloer. Op de glazen gevel aan het plein komt een actuele foto van de polder en de dijk, een verwijzing naar de prachtige polder die nog heel dichtbij is, maar onzichtbaar voor de stedeling, reiziger, winkelier en bewoners van het gebied.

Het traject wordt, van prijsvraag tot uitvoering, ontwikkeld en ondersteund door BKOR, het programma Beeldende Kunst en Openbare Ruimte van CBK Rotterdam.

Lees meer

Publicatiedatum: 10/07/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office