logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

ME/WE: een Monument voor Seksuele Diversiteit in Rotterdam

Er komt een monument voor seksuele diversiteit in Rotterdam. In opdracht van CBK Rotterdam maakte Shafelly Snijders een videoreportage over het proces tot nu toe (te zien onderaan deze pagina), en ontwierp 75B een speciale selfie-wand. De selfiewand en reportage zijn de komende tijd te zien op verschillende plekken in Rotterdam en stonden eerder al in het Timmerhuis, de Bibliotheek Rotterdam en in LantarenVenster tijdens IDAHOT.

Over het project
Het Monument voor Seksuele Diversiteit betreft een burgerinitiatief en verwierf dankzij een motie brede steun in de gemeenteraad. Het monument zal ontworpen worden door de Duitse kunstenaar Benjamin Bergmann. Het cluster Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam onderzoeken samen met de initiatiefnemers (Dora Borst, Gert-Jan Verboom, Claus Verbrugge en Marc Kabbedijk) de definitieve uitvoering van het monument, de locatie én de wijze waarop het monument kan worden gefinancierd.

Het monument wordt eerst op verschillende momenten en locaties in de stad gepresenteerd. Filmmaker Shafelly Snijders maakte daarvoor een reportage over de LHBTI+-community in Rotterdam en brengt de aanleiding tot het initiatief voor een Monument voor Seksuele Diversiteit in beeld. Grafisch ontwerpbureau 75B ontwierp de selfie-wand.

ME/WE
ME/WE is bekend als het kortste gedicht uit de Engelse taal, ooit bedacht door bokser Muhammad Ali tijdens een speech op Harvard University in 1975. Kunstenaar Benjamin Bergmann verwerkte dit thema in verschillende kunstwerken. Recentelijk was ME/WE, als een spiegelbeeld, te zien tijdens de IJsselbiënnale. Volgens Bergmann drukt ME/WE uit dat persoonlijke overwegingen altijd moeten worden begrepen in het licht van een gezamenlijk gedeeld belang.

Initiatiefnemer Gert-Jan Verboom onderschrijft die gedachte: ‘De kern van ME/WE is, dat je op verschillende manieren invulling kan geven aan WE (het collectief) en aan het ME (het individu). Je moet jezelf immers mogen zijn (ME) in onze stad Rotterdam (WE). Daarom is ME/WE een monument: het is een plek waar je grote gebeurtenissen kan herdenken, maar ook een plek waar samen met de stad gevierd kan worden. Het monument mag ook een steuntje in de rug zijn voor de jongere die het moeilijk heeft en bij het zien van ME/WE denkt: ‘Er zijn mensen in deze stad, en die er ook zijn voor mij.

De realisering van het monument wordt begeleid door BKOR (CBK Rotterdam) in nauwe samenwerking met het cluster Stadsontwikkeling (gemeente Rotterdam).

Benjamin Bergmann toonde een van zijn ME/WE werken op de Ijsselbiënale in 2017. Bergmann (Duitsland, 1968) maakt sculpturen in allerlei materialen met simpele gebruiksvoorwerpen als uitgangspunt. Hij wil met zijn werk de functionaliteit van ruimtes en voorwerpen te bevragen en van een andere betekenis voorzien.

De Rotterdamse filmmaker Shafelly Snijders maakte de reportage over de komst van het monument in opdracht van CBK Rotterdam. Snijders is werkzaam als filmmaker in Rotterdam en maakte eerder, in samenwerking met Hester Terpstra, de serie Rotterdam Pride Life die werd uitgezonden op OPEN Rotterdam.

Shafelly Snijders – ME/WE: een nieuw monument voor seksuele diversiteit in Rotterdam from CBK Rotterdam on Vimeo.

Publicatiedatum: 01/07/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office