logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Siebe Thissen wint mr. J. Dutilhprijs

Het boek BEELDEN. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940, geschreven door Siebe Thissen (hoofd BKOR van CBK Rotterdam) heeft op 20 april de 13e mr. J. Dutilhprijs gewonnen. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Historisch Genootschap Roterodamum aan een schrijver van een historisch boek over Rotterdam. Volgens de jury is het boek ‘vernieuwend’, een ‘magnum opus’ en ‘een meesterwerk’.

Voorzitter Nelleke Noordervliet las het juryrapport voor: ‘Het boek springt eruit vanwege de zeer goed geschreven essays, die ook in delen te lezen zijn, het vele beeldmateriaal de mooie vormgeving. Het boek is uitputtend en laat goed detectivewerk zien. Beelden richt de lens op de geschiedenis van de stad via sculpturen. Het boek leert ons dat we leven in een stad met een uiterst bijzondere en unieke beeldencollectie, en werpt een blik op de kraamkamer waarin ze tot stand zijn gekomen. Want elk beeld heeft zo zijn eigen geschiedenis, waarin het de uitkomst blijkt niet alleen van artistieke motieven, maar net zo goed van politieke en beleidsmatige besluiten. De kunstenaar moet laveren tussen de verschillende stakeholders die per periode veranderen. Omdat dit boek voldoet aan alle criteria (goed leesbaar, voor een breed publiek toegankelijk en uitgebracht in een ruime verspreiding), adviseert de jury om de mr. Jacques Dutilhprijs 2018 toe te kennen aan het boek van Siebe Thissen: Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940’. Lees het hele juryrapport hier.

Auteur: Siebe Thissen | Uitgever: Jap Sam Books | ISBN: 978-94-90322-62-5 | Omvang: 528 pagina’s | Afbeeldingen: 677 | Formaat: 22 x 28 cm | Nederlands | Voorwoord: Sjarel Ex | Vormgeving: Minke Themans | Foto-essay: Otto Snoek | Beeldresearch & beeldredactie: Joop de Jong, Nienke Post

BEELDEN is nog verkrijgbaar in de shop van BKOR voor €37,50

Publicatiedatum: 23/04/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office