logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Ode aan Pierre Bayle

Op zaterdag 14 april gaven Siebe Thissen (hoofd BKOR van CBK Rotterdam) en Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam) het beeld Jeune Pierre van de Duitse kunstenaar Stephan Rinck in bruikleen aan het Zuid-Franse dorp Carla-Bayle. Jeune Pierre verwijst naar de filosoof Pierre Bayle die in 1647 in het dorpje werd geboren en in 1706 in Rotterdam overleed. Bayle wordt gezien als een van de belangrijkste wegbereiders van de Verlichting. In 2007 organiseerde CBK Rotterdam een tentoonstelling onder de titel De Vreemdeling waarbij elf kunstenaars werk in binnen- en buitenruimte in het centrum van Rotterdam realiseerden, verwijzend naar het gedachtegoed van Bayle waarin zijn pleidooi voor religieuze tolerantie een baken kan zijn in woelige tijden. Stephan Rinck maakte Jeune Pierre speciaal voor deze manifestatie.

Naast Thissen en Lucas bestond de Rotterdamse delegatie onder andere uit de sociaal ondernemer Erik Sterk, Nino Purtskhvanidze en Pieter-Jan Smit van podium Tante Nino op het Noordereiland en René Bos van de openbare basisschool Pierre Bayle in Oud-Crooswijk. Naast de onthulling van het beeld is met de burgemeester Jean-Luc Couret van Carla-Bayle afgesproken dat de twee gemeenten het komende jaar uitroepen tot een gezamenlijk Pierre Bayle-jaar, met als bekroning het symposium Pierre Bayle et l’art protestant medio november 2019 ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van het Musée Pierre Bayle aldaar. Tevens wordt er in samenwerking met de kunstenaarsvereniging Rue des Arts gewerkt aan een uitwisselingsproject en onderzoekt CBK Rotterdam of er in navolging van het bord dat bij de entree van Carla-Bayle de amitié eternelle (eeuwige vriendschap) bekrachtigt ook een dergelijke uiting van verbondenheid in Rotterdam kan komen.

Publicatiedatum: 17/04/2018

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office