logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Fotograaf: © Jannes Linders /Sculpture International Rotterdam, januari 2018
Fotograaf: © Jannes Linders /Sculpture International Rotterdam, januari 2018

De Gabo in ere hersteld

De Coolsingel ondergaat de komende jaren een metamorfose naar een ontwerp van West 8, het architectenbureau van Adriaan Geuze, maar de eerste opknapbeurt aan de Coolsingel is bijna voltooid! ‘De Gabo, ‘Het Ding’, ‘De tulp’ ofwel het titelloze werk van Naum Gabo (1957) toont zich weer in volle glorie.

Het werk staat voor de deur van de Rotterdamse Bijenkorf (1955-1957) van architect Marcel Breur. De restauratie is bijna voltooid: de panelen rondom de werkplaats zijn al verwijderd, en de steigers worden geleidelijk afgebroken. Meest opvallend is de kleur van de coating waarmee de ribben bekleed zijn, met daarop een laag van zink, messing en beschermende lak. De verlichting van het beeld is ook hersteld; binnenkort straalt licht vanuit de sokkel naar boven in de toren en het zwarte binnenwerk.

De Gabo en de stad

Voor de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo zelf (1890-1977) was deze sculptuur zijn belangrijkste en grootste kunstwerk. In de westerse wereld is het nog steeds één van de belangrijkste moderne kunstwerken in de publieke ruimte. Voor Rotterdam betekende de komst van ‘de Gabo’ samen met Zadkine’s De verwoeste stad in de jaren ’50 de aanvang van de Internationale Beeldencollectie. Deze wordt nu beheerd door Sculpture International Rotterdam, een programma van CBK Rotterdam. Beide beelden werden in de wederopbouwperiode in opdracht van de Bijenkorf ontworpen. Daarmee wilde de Bijenkorf de stad en haar bewoners nieuwe symbolen geven om de moed te vinden voor de wederopbouw van hun stad.

Fotograaf: © Jannes Linders /Sculpture International Rotterdam, januari 2018

Meer informatie over de Gabo op www.sculptureinternationalrotterdam.nl

Publicatiedatum: 01/02/2018

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office