logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
winnaars TAA 2017. foto: Aad Hoogendoorn

Festus Toll en Simen Gjersvold winnen TAA 2017

Festus Toll en Simen Gjersvold zijn de grote winnaars van de jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties. Festus Toll won zaterdagavond 26 augustus de TAA 2017. Simen Gjersvold won de Best Foreign Film Award, de prijs voor de beste eindexamenvideo van jonge kunstenaars uit gastland Noorwegen. De film van Igrayne Hörmann is uitgeroepen tot de favoriet van het publiek. In KINO werden de Awards door de jury onder leiding van Rutger Wolfson uitgereikt.

TAA 2017 De film We Will Maintain van Festus Toll won de prijs voor de beste eindexamenvideo van de Nederlandse kunstacademies. De film gaat over een Keniaans kind wiens oom voorspelt dat een kind van gemixte ouders zich nooit thuis gaat voelen in Afrika en niet in Europa. Twaalf jaar later is het kind een filmmaker en onderzoekt hij de betekenis van zijn ooms profetische woorden. De jury had veel waardering voor de manier waarop hij belangrijk thematiek van vandaag heel persoonlijk weet te maken. Festus zegt zelf over zijn werk: “Ik hoop dat mijn film inhaakt op twee gevoelens: Mensen die zich niet thuis (kunnen) voelen in een nieuw land en oorspronkelijke inwoners die door de komst van nieuwe medelanders vrezen dat zij een minderheid worden in eigen land.” We Will Maintain is tevens geselecteerd voor de NFF Studentencompetitie 2017, IDFA en het IFFR. Festus Toll studeerde aan de AKV St. Joost Academie in Breda en won een artist-inresidence bij Hordaland Art Centre in Bergen, Noorwegen.

Best Foreign Film Award 2017 Simen Gjersvold won de Best Foreign Film Award met zijn film I overkant. I overkant is een zelfreflectieve mockumentary over een leergierige filmstudent die zijn verwachtingen en ambities probeert waar te maken tijdens het filmen van zijn eigen afstudeerfilm. Het appelleert aan een gevoel dat iedereen kent, dat van een oplichter of bedrieger, aldus de jury. Simen Gjersvold studeerde af aan Nordland College of Art and Film en won een artist-inresidence bij Het Wilde Weten in Rotterdam.

Public’s Choice Award 2017 Dee publieksprijs werd uitgereikt aan Igrayne Hörmann de genomineerde van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar film Rode Krijtjes gaat over Syrische kinderen die een nieuwe taal leren en vertellen over hun ervaringen. Het is een intiem perspectief op de nog altijd woedende oorlog en op de moeizame reis naar een nieuw thuisland.

De uitreiking Op zaterdagavond 26 augustus werden de genomineerde films in KINO getoond en maakte de jury de winnaars bekend. De jury stond dit jaar onder leiding van Rutger Wolfson, voormalig directeur van het IFFR. Scott Elliott (kunstenaar en coördinator residency Hordaland Art Centre, Bergen), Roderick Hietbrink (kunstenaar), Priscila Fernandes (kunstenaar en coördinator residency Het Wilde Weten, Rotterdam) en Karen Verschooren (programma coördinator Visual Arts & Artefact STUK, Leuven), namen deel in de jury.

Screenings in TENT Elke vrijdag tijdens de gratis Kunstavond in de Witte de Withstraat is TENT geopend van 18.00 tot 21.00 uur. Op de vrijdagavonden van 8, 15 en 22 september wordt een selectie van de genomineerde videowerken getoond.

Over de TAA De TAA wordt jaarlijks georganiseerd door TENT, platform voor hedendaagse kunst in Rotterdam. De TAA biedt jong audiovisueel talent een podium en is voor afstuderende kunstenaars een springplank naar grotere bekendheid.

De TAA wordt mede mogelijk gemaakt door de Noorse Ambassade Mediapartner: BK-informatie

Publicatiedatum: 29/08/2017

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office