logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

CBK R’DAM maakt mogelijk

Carina Hesper ontving een lening via het CBK Fonds Kwadraat voor haar project Like a Pearl in my Hand. Onlangs won ze voor dat project de European Design Awards.

Kunstenaar en designer Carina Hesper en grafisch ontwerper Rob van Hoesel winnen met interactief en warmtegevoelig boek Like a Pearl in my Hand de Juryprijs en een Gold Medal bij de European Design Awards 2017. Hesper maakte in China indringende foto’s van blinde en slechtziende weeskinderen. In Like a Pearl in my Hand bedekte ze deze portretten met een zwarte warmte gevoelige inkt. De inkt wordt transparant omstreeks 20 graden waardoor de foto’s pas zichtbaar worden dankzij de warmte van onze handen.

Afgelopen zondag vond in Porto, Portugal de prijsuitreiking plaats van de European Design Awards 2017. Like a Pearl in my Hand won niet alleen een Gold Medal in de categorie ‘Miscellaneous Printed’ maar won van alle categorieën en winnaars dé juryprijs 2017.

Carina Hesper onthult met Like a Pearl in my Hand een kant van China, die meestal verborgen blijft voor de buitenwereld. Veel ouders in China doen afstand van hun pasgeboren kind als ze erachter komen dat het visueel gehandicapt is. Dit is een gevolg van de één-kind-politiek (formeel veranderd in een twee-kind-beleid in 2015) en het verlies van het gezicht in verband met het hebben van een kind met een handicap. Geraakt door het lot van deze kinderen, bezocht Carina verschillende locaties van het Bethel weeshuis in Peking, waar ze kinderen met een visuele beperking fotografeerde.

like a pearl 3 like a pearl 2Like a Pearl in my Hand is een multizintuiglijke ervaring die een sociaal-maatschappelijk bewustzijn stimuleert. Het is een gelimiteerde en gesigneerde editie die 32 prints bevat. Alle prints zijn volledig bedekt met zwarte thermochromatische inkt. Deze inkt wordt transparant door de warmte van een menselijke hand, ongeveer 20 tot 25 graden Celsius. Bij het aanraken van de afdrukken worden de onderliggende portretten onthuld.

In Like a Pearl in my Hand zijn vorm en inhoud samengebracht op een unieke en interactieve manier; de blinde kinderen, hun verborgenheid van de samenleving en de aanraking die nodig is om hun portretten te zien. De kijker ervaart hoe het is om niet te zien. Zo wordt deze actief betrokken bij het lot van een groep kwetsbare kinderen. Een inlay met twee reflecterende teksten door Bettine Vriesekoop en Hannes Wallrafen zijn, in zowel Chinees als Engels, bijgevoegd in de doos.

Carina Hesper daagt de kijker uit om actief betrokken te raken in haar werk, dat vaak gaat over mensen met een bijzondere of marginale positie in de samenleving en kwetsbare locaties zoals afgebrande huizen. Dit resulteert in werk op de grens van kunst en design dat eerder confronterend dan comfortabel is. Het dwingt de kijker om een standpunt in te nemen en na te denken over maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen.
Hesper studeerde cum laude af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ze heeft haar werk geëxposeerd in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Brazilië, de Verenigde Staten en China. Ook werd Hesper genomineerd voor vele prijzen – en won er meerdere.
lees meer

Publicatiedatum: 26/06/2017

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office