logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

14 mei-gedicht van Jana Beranová terug

Het 14 mei gedicht van Jana Beranová (Stadsdichter 2009-2010) is tijdelijk terug. Het gedicht werd aangebracht op het Maritiem Museum, en was enkele jaren afwezig.

Inmiddels is het, naar ontwerp van Bart Oppenheimer (foto), op een groot oppervlak opnieuw aangebracht. Ieder jaar schrijft de stadsdichter van Rotterdam een gedicht om voor te dragen tijdens de herdenking van het bombardement op Rotterdam. Het bombardement werd op 14 mei 1940 rond 13:30 uur uitgevoerd door Duitse bommenwerpers in het kader van de Duitse militaire overval op Nederland. Het bombardement duurde bijna een kwartier en vernietigde vrijwel de gehele historische binnenstad, mede door de branden die ontstonden. Naar schatting kwamen 650 tot 900 mensen om en ongeveer 80.000 werden dakloos. De herdenking vindt jaarlijks plaats bij het sculptuur van Ossip Zadkine. Dit jaar droeg Stadsdichter Derek Otte bij aan de herdenking.

Over het ontwerp: “de woorden ‘steden’, ‘rouw’, ‘rook’, ‘stille’, ‘ademt’, ‘gat’ en ‘gloeiende’ zijn iets groter, hiervoor zijn juist de niet nadrukkelijke woorden gekozen, voor een hogere concentratie in het lezen, maar zonder dramatiek. Het opent de tekst en maakt het visueel een minder monotoon veld.”

Publicatiedatum: 19/05/2017

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office