logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Michiel Ubels (winnaar TAA, Sabine Himmelsbach namens Pascal Reinmann (winnaar Best Foreign Film Award), Dinu Comendant (winnaar Publieksprijs) Foto Aad Hoogendoorn
Michiel Ubels (winnaar TAA, Sabine Himmelsbach namens Pascal Reinmann (winnaar Best Foreign Film Award), Dinu Comendant (winnaar Publieksprijs) Foto Aad Hoogendoorn

Michiel Ubels en Pascal Reinmann winnen TAA 2016

Michiel Ubels en Pascal Reinmann zijn de grote winnaars van de jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties. Michiel Ubels won vrijdagavond 15 juli de TAA 2016, de prijs voor de beste eindexamenvideokunst van alle Nederlandse kunstacademies. Pascal Reinmann won de Best Foreign Film Award, de prijs voor de beste eindexamenvideo van jonge kunstenaars uit gastland Zwitserland. De favoriet van het publiek was de film van Dinu Comendant. Voor een uitverkochte filmzaal in Cinerama werden de Awards door een internationale jury onder leiding van Roos Gortzak, directeur van de Vleeshal in Middelburg, uitgereikt.

TAA 2016
De Koning van de Waanzin van Michiel Ubels won de TAA 2016. De film gaat over Patrick, wiens leven wel wat spanning kan gebruiken. Hij begint met het maken van voyeuristische homevideo’s. De film verwijst naar onze constante drang onszelf te tonen en altijd maar “aan” te staan, zowel in de realiteit als op het scherm. De jury was onder de indruk van de experimentele manier waarop Ubels de hoofdpersoon Patrick portretteert. Ubels speelt met de grens tussen fictie en documentaire, toont een groot gevoel voor humor in de manier waarop hij verschillende formats gebruikt en experimenteert met het gebruik van ritme op visueel en verbaal gebied. ‘Hij heeft een verfrissende kijk op editing dat onze gefragmenteerde en gelaagde realiteit weerspiegelt.’ Michiel Ubels studeerde met zijn film De Koning van de Waanzin af aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en won een residency bij Atelier Mondial, Basel in Zwitserland en een werkbudget.

Best Foreign Film Award 2016
Millimeterle van Pascal Reinmann won de Best Foreign Film Award. De vijftien minuten durende film toont de seksuele ontluiking van adolescente jongens en het geweld dat kan ontstaan door groepsdruk. De jury sprak haar lof uit over de visuele taal van de film waarmee Reinmann een claustrofobisch gevoel weet over te brengen. Ook toont Reinmann grote bekwaamheid en sensibiliteit in zijn regie van de jonge acteurs. ‘Het is een overtuigend portret van een gezamenlijke inspanning, waarin Reinmann het vertrouwen van de jonge spelers heeft moeten winnen’. Pascal Reinmann studeerde af aan de Hochschule der Künste in Zürich en won een residency bij Het Wilde Weten in Rotterdam samen met een werkbudget.

TAA Publieksprijs 2016
Giovanni Carmine, directeur van Kunst Halle Sankt Gallen, reikte de publieksprijs uit aan Dinu Comendant, de genomineerde van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn stop-motionfilm The Walking Thinker werd uitgeroepen tot de favoriet van het publiek.

De uitreiking
Op vrijdagavond 15 juli werden de genomineerde films in bioscoop Cinerama getoond en maakte de internationale jury de winnaars bekend. De jury stond dit jaar onder leiding van Roos Gortzak, directeur Vleeshal in Middelburg. Giovanni Carmine, directeur Kunst Halle Sankt Gallen, Zwitserland, Sabine Himmelsbach, Haus der Elektronischen Künste Basel, Zwitserland en kunstenaarsduo en winnaars TAA 2009 Witte van Hulzen & Sander Breure namen naast Roos Gortzak deel in de jury.

Alle genomineerde films zijn tot en met 18 september te zien in een tentoonstelling in TENT.

De TAA wordt mede mogelijk gemaakt door: G. Ph. Verhagen, Pro Helvetia
Mediapartner: BK-informatie

Publicatiedatum: 18/07/2016

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office