logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

The Autonomous Fabric

Donderdagmiddag 31 maart organiseren de Willem de Koning Academie en CBK Rotterdam een informatieavond over de beroepspraktijk van beeldend kunstenaars. Kunstenaars die in het afgelopen jaar geconcentreerd aan een onderzoeksproject hebben gewerkt komen aan het woord en gaan in gesprek met het publiek. Ook wordt er een toelichting gegeven over de betekenis van CBK Rotterdam Art Office voor Rotterdamse kunstenaars, o.a. over financieringsmogelijkheden. We sluiten informeel af met een borrel die tevens gelegenheid biedt om met mensen uit het veld te praten, waaronder Francine Mendelaar van Fonds Kwadraat

Rotterdamse beeldend kunstenaars en studenten van de WdKA zijn van harte welkom!

Er zijn nog plaatsen vrij!

Donderdag 31 maart 2016
16:00 – 18:00 uur, inloop vanaf 15.30 uur
Willem de Kooning Academie, Blaak 10, Rotterdam

Wat betekent het om een artistieke onderzoekspraktijk op te zetten, en hoe zorg je ervoor dat deze zich duurzaam kan ontwikkelen? Welke partners betrek je bij je onderzoek? Hoe zorg je voor de juiste zichtbaarheid? Welke financieringsmodellen zijn er mogelijk? Een artistiek onderzoek begint met jezelf de juiste vragen stellen.

KLIK HIER OM AAN TE MELDEN

De Willem de Kooning Academie en CBK Rotterdam organiseren een bijeenkomst waarin kunstenaars aan het woord komen die in het afgelopen jaar geconcentreerd aan een onderzoeksproject hebben gewerkt. Vanuit verschillende perspectieven bevragen ze hun eigen praktijk en de wereld om hen heen. In een aantal geconcentreerde, korte sessies presenteren ze hun onderzoek: de resultaten ervan, maar ook wat er goed en mis liep. In de gesprekken gaan de kunstenaars in op vragen van publiek en delen ze hun ervaringen.

CBK Rotterdam ondersteunt vanuit de regeling Onderzoek en Ontwikkeling onderzoeksprojecten van kunstenaars. Petra Laaper van Art Office zal een toelichting geven op deze en andere regelingen.

Curious Autonomy is het eerste event in een serie vanuit THE AUTONOMOUS FABRIC, een onderzoeksproject geïnitieerd vanuit de Autonomous Practices van de Willem de Kooning Academie Rotterdam. THE AUTONOMOUS FABRIC bevraagt autonomie in relatie tot hedendaagse tendensen in de maatschappij. Een sterk veranderend werkveld vraagt om een nieuwe formulering van de autonome maker, die vanuit een kritische blik zijn eigen positie verovert in de wereld.

Met: Melle Smets, Amy Wu, Sol Archer, Johan Kleinjan, Ivan Henriques.
Bij aankomst kun je je aanmelden voor twee deelsessies met een van de deelnemende kunstenaars. Meer informatie over de kunstenaars vind je hieronder.

Programma:
15:30 inloop en inschrijven voor deelsessies (kunstenaarsproject & gesprek)
16:00 inleiding / welkom (plenair) door Simone Kentgens (WdKA) en Petra Laaper (CBK Rotterdam)
16:30 deelsessie I met één van de vijf kunstenaars
17:15 deelsessie II met één van de vijf kunstenaars
17:45 afsluiting / borrel

Deelnemers deelsessies:

Melle Smets (NL)
Melle Smets en socioloog Joost van Onna volgden het spoor van afgedankte auto’s en kwamen uit in Ghana, waar deze auto’s uit elkaar gehaald worden. Daar besloten zij om samen met de lokale bevolking van deze losse onderdelen een nieuwe auto te maken, de Turtle 1, en deze terug te exporteren naar Europa.
Melle Smets is kunstenaar/ontwerper. Hij ontving voor zijn project een O&O bijdrage van CBK Rotterdam.

Amy Wu (AUS)
Amy Wu onderzoekt hoe een analoge vorm van steganografie, namelijk onzichtbare inkt, een mogelijke manier is om veiliger met elkaar te communiceren in een tijd waarin online toezicht alom aanwezig is.
Amy Wu geeft les in de minor Hacking van WdKA. Ze ontving voor haar project een O&O bijdrage van CBK Rotterdam.

Sol Archer (UK)
Sol Archer onderzoekt de gevolgen van de aanleg van de Maasvlakte. Op de Maasvlakte werken zo’n 2400 mensen; door steeds verdergaande automatisering zal zo’n 25% daarvan zijn baan verliezen. Door historische documenten, persoonlijke interviews en veldopnames te combineren, vertelt Archer het verhaal van de invloed van automatisering op mensenlevens.
Sol Archer studeerde in 2015 af aan het Piet Zwart Instituut master Fine Arts. Hij ontving voor zijn project een renteloze lening van Fonds Kwadraat.

Johan Kleinjan (NL)
Johan Kleinjan werkt op het grensvlak van autonome kunst en illustratie. Hij ging voor een werkperiode van 2 maanden naar Taipei, Taiwan, waarin hij de (mid-rise) architectuur van de stad bestudeerde en onderzoek deed naar nieuwe manieren om de gebouwen en hun omgeving vast te leggen.
Johan Kleinjan studeerde in 2000 af van de WdKA afdeling illustratie. Hij ontving voor zijn project een O&O bijdrage van CBK Rotterdam.

Ivan Henriques (BRA)
Ivan Henriques richt zich op de relatie tussen milieu en duurzaamheid, met name de vervuiling van open water. Ivan werkt samen met wetenschappers en ingenieurs om tot een interactief kunstwerk te komen dat uitnodigt om mee te waterfietsen en tegelijkertijd bij te dragen aan de kwaliteit van het water.
Ivan Henriques is de huidige Artist-in-Residence van de Willem de Kooning Academie. Voor zijn onderzoeksproject ontving hij een bijdrage vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

AANMELDEN

Publicatiedatum: 20/03/2016

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office