logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
JHML1108-5082

Sculptuur van George Rickey beschadigd

In april 2015 keerde het werk Two Turning Vertical Rectangles van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey terug op het Binnenwegplein. Helaas is de vreugde van het weerzien op het plein van korte duur geweest: Eind november is het werk echter ernstig beschadigd. Een vrachtwagen reed tegen het kunstwerk aan bij het bevoorraden van een winkel. Door de beschadiging zijn de platen van de vleugels van de sculptuur losgeraakt. De harde wind die onder de platen blies, deed de rest.

Het kunstwerk met de twee draaiende panelen was enkele jaren weg, het werd in 2012 verwijderd. Hoogbouw zorgde voor meer turbulentie en door het opgehoogde vloeroppervlak rondom het werk bleek het kunstwerk niet meer te voldoen aan de veiligheidseisen: Op het laagste punt waren de panelen nog slechts 2,11 meter van de grond verwijderd en vormde het een gevaar voor langere voorbijgangers. Na langdurig onderzoek door de ingenieurs van de gemeente, de erven Rickey en Sculpture International Rotterdam werd het kunstwerk aangepast en teruggeplaatst op een 55 cm hoge sokkel. Ook werd de fundering van het werk vernieuwd.

Op dit moment wordt onderzocht wat er gebeurd is met de sculptuur en of het werk hersteld kan worden.

Publicatiedatum: 18/02/2016

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office