logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey in opdracht van BKOR (CBK R'DAM), foto: Wouter de Wit

Fotogalerij ontwortelde beelden Uproot Rotterdam

Uproot Rotterdam/Rotterdam ontworteld

De vernietiging van de binnenstad tijdens het bombardement van 1940 was de opmaat tot het ontstaan van een geweldige collectie kunstwerken in de stad die zijn weerga in Nederland niet kent. Sinds 1940 bood de stad zo’n tweeduizend kunstwerken aan het publiek aan, waaronder monumentale wandkunst, sculpturen en muurschilderingen. Niet alleen architecten en stedenbouwkundigen bouwden de stad weer op, ook de kunstenaar was steeds aanwezig en drukte tot diep in wijken en buurten zijn stempel op de vormgeving en beleving van het straatbeeld.

Veel werken bleken echter tijdelijk van aard, verdwenen door sloop en nieuwbouw, werden verplaatst of verhuisden naar depots. Uproot Rotterdam toont – voor het eerst – een reeks vergeten, in depots opgeslagen of zwervende beelden aan het publiek. Deze presentatie heeft weliswaar een toevallig en curieus karakter, maar door de werken in samenhang te presenteren, wordt minstens één cruciaal aspect van de wording van Rotterdam van na 1940 blootgelegd: het verlangen om dankzij de beeldende kunst te spreken over de stad en het verhaal van Rotterdam voor het nageslacht te behouden. Als Uproot Rotterdam íets uitdrukt dan is het dit: veerkracht, optimisme, toekomstverlangen én het vieren van de publieke zaak. Gewoon Rotterdam dus.

Publicatiedatum: 01/01/2016

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office