logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Foto: Ernst Moritz

Nieuw werk Herman Lamers voor André van der Louw onthuld

Op zaterdag 21 november, de dag waarop André van der Louw in 1974 geïnstalleerd werd als burgemeester van Rotterdam, werd een nieuw werk van Herman Lamers onthuld, als eerbetoon aan de oud-burgemeester. Het beeld van Herman Lamers is geplaatst in het (nog op te leveren) Timmerhuis. Na 11 december is het Timmerhuis publiek toegankelijk en is het werk van Lamers door iedereen te bekijken.

Sandra Smets schreef in opdracht van BKOR een tekst over de werkwijze van Herman Lamers, en over zijn eerbetoon aan André van der Louw: “Al met al is het beeld voor Van der Louw een intrigerend resultaat op een onverwachte plek. Ontworpen voor en met de locatie kan het beeld alleen daar functioneren, in die zin onvergelijkbaar met de klassieke bronzen figuratie waar Lamers naar verwijst.”

Van der Louw (1933 – 2005) was een Nederlandse politicus en bestuurder, die in 1974 burgemeester werd van Rotterdam; hij bleef dat tot 1981. Van der Louw was een toegankelijke en geliefde burgemeester en veel mensen herinneren zich hem.

De stichting Eerbetoon André van der Louw werkte nauw samen met BKOR (een programma van CBK Rotterdam). BKOR vroeg beeldend kunstenaar Herman Lamers voor deze opdracht, omdat zijn werk zich veelal concentreert op de context en locatie van een opdracht. Lamers’ werk verloopt van figuratief tot abstract ruimtelijk, en abstractie, realisme en poëzie gaan vaak samen zowel in vorm- als materiaalkeuze. Eerder maakte Lamers de Reus van Rotterdam en de Engel in Zwolle.

Met speciale dank aan
Stichting ter bevordering van Volkskracht
Ph. Verhagen Stichting
Stadion Feijenoord N.V.
Rotterdamse Bankiersvereniging
Partij van de Arbeid
Havenbedrijf Rotterdam
Gemeente Rotterdam
Arcadis
Stichting Eerbetoon André van der Louw en vele andere bedrijven en particuliere donateurs die dit project mogelijk maken.

Publicatiedatum: 21/11/2015

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office