logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
foto: Max Dereta

Marcus Miller bezoekt monument

Jazz-icoon Marcus Miller bracht op donderdag 9 juli, de dag voor zijn optreden op het North Sea Jazz Festival, een bezoek aan het Rotterdamse slavernijmonument.

Marcus Miller

Als woordvoerder van het wereldwijde UNESCO Slave Route Project ging hij in gesprek met jazz-fans, scholieren en studenten over hoe hij aankijkt tegen de geschiedenis van slavernij en de doorwerking in het heden. Miller bezoekt het monument op uitnodiging van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Bekijk hier het interview met Marcus Miller op RTV Rijnmond.

In het Rotterdamse Lloydkwartier werd op 1 juli 2013 het slavernijmonument onthuld op de plek waar vroeger schepen naar Afrika vertrokken voor de slavenhandel. Op 1 juli 2013 was het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De slavenhandel werd eerder, in 1814, verboden. Het monument is gemaakt door kunstenaar Alex da Silva. Het markeert de geschiedenis precies op de plek waar slavenhandelaren hun handel dreven in vuurwapens, aardewerk en sterke drank richting Afrika. Die ladingen werden daar vaak geruild tegen slaven die direct naar Suriname werden gebracht en verkocht. De slaven kwamen dus niet naar Rotterdam zelf.

Het slavernijmonument is een burgerinitiatief dat destijds mede is ontwikkeld en geproduceerd door BKOR, CBK Rotterdam.

Publicatiedatum: 10/07/2015

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office