logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Rotterdam Jazz app is live!

De Jazzroute ‘Rotterdam Jazz Artists Memorial – R’Jam’voert je onder andere langs de Oude Binnenweg waar verschillende ‘jazzy’ portretten op de buitenmuren van winkels en cafés te zien zijn. Stuk voor stuk/ bijna allemaal gemaakt door bekende Nederlandse striptekenaars. Maar ook de Coolsingelboulevard komt uitvoerig aan bod. Horecaondernemers kregen hier zo’n negentig jaar geleden ruim baan om chique theaters en danspaleizen te beginnen. Gids van de route is Hans Zirkzee, schrijver van het boek Jazz in Rotterdam. Download de app Rotterdam Routes en laat je door Hans Zirkzee leiden langs de roemruchte jazzplekken van toen en nu! Als je de app al hebt moet je moet je hem opnieuw downloaden om de Jazzroute te zien.

Sinds 2013 verschijnen op en langs de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazz muzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat. Het omvangrijke portret door Peter Pontiac van trompettist Louis de Vries was de zevende in de reeks en kwam na meer werken van bekende Rotterdamse jazz musici te vinden, waaronder het werk van Theo van den Boogaard (drummer Dick Rijnooy), Robert van der Kroft (saxofonist Piet le Blanc), Jan Kruis (pianist Rob Franken), Martin Valkhoff (multi-instrumentalist Jaap Valkhoff), Louise Lagerweij (drummer Tony Viola) en Wouter Tulp (violist en orkestleider David de Groot). Deze zijn allemaal te vinden op deze jazz- en striproute.

Binnenkort worden er opnieuw geëmailleerde portretten opgeleverd, waaronder die van Lorenzo de Bruin op de wand van Café Sijf in de Jacobusstraat, hij tekende Mitsey Smeekens. Ook volgt er nog een portret van saxofonist Piet Noordijk, getekend door Dick Matena. Er volgen nog meer portretten, die bekend worden gemaakt op deze website.

Op 26 juni werd de Rotterdam Routes app gelanceerd, de Jazz in Rotterdam-route werd door Bureau Binnenstad in samenwerking met Stichting R’Jam gerealiseerd.

Zie hier de foto’s van de emaillen portretten die naast het portret van Peter Pontiac, op dit moment ook al te zien zijn op de Binnenweg.

kunstenaar: Louise Lagerweij, muzikant: TonyViola, fotograaf: Max Dereta

kunstenaar: Louise Lagerweij, drummer: Tony Viola, fotograaf: Max Dereta

Kunstenaar: Jan Kruis, muzikant: Rob Franken, foto: Max Dereta

kunstenaar: Jan Kruis, pianist: Rob Franken, foto: Max Dereta

kunstenaar: Martin Valkhoff, muzikant: JaapValkhoff, foto: Max Dereta

kunstenaar: Martin Valkhoff, muzikant: Jaap Valkhoff, foto: Max Dereta

kunstenaar: Theo van den Boogaard, muzikant: Dick Rijnooy, foto: Max Dereta

kunstenaar: Theo van den Boogaard, muzikant: Dick Rijnooy, foto: Max Dereta

kunstenaar: Wouter Tulp, muzikant: David de Groot, foto: Max Dereta

kunstenaar: Wouter Tulp, muzikant: David de Groot, foto: Max Dereta

Publicatiedatum: 03/07/2015

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office