logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Artist in Recidence in Basel
Artist in Recidence in Basel

Gastatelier Bazel 2015

Tot 28 februari kunnen Rotterdamse kunstenaars zich inschrijven voor het gastatelier in Bazel.

In samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Stichting Kaus Australis Rotterdam en de Christoph Merian Stiftung/ Atelier Mondial (voorheen IAAB -Internationales Austausch- und Atelierprogramm Region Basel-) vindt ook in 2015 de uitwisseling van gastateliers Bazel / Rotterdam plaats. De verblijfsperiode bedraagt een half jaar (1 juli t/m 31 december 2015), een kortere of langere periode is niet mogelijk. In atelier-, verblijf-, reis- en transportkosten wordt voorzien.

Faciliteiten
Atelier nabij het centrum van Bazel, in dit jaar geopend nieuwbouwcomplex Atelier Mondial.
Werk- annex woonruimte, op eerste verdieping met entree via ruim trappenhuis; eigen keuken/sanitair, aparte slaapkamer, oppervlakte circa 85 m2. Het ateliercomplex omvat totaal 7 gastateliers; Salon Mondial (135m2 project-ruimte) en Cuisine Mondial (gemeenschappelijke keuken/projectruimte 82m2). Zie ook www.ateliermondial.com.

In de atelierhuur en de kosten voor basisenergie zijn voorzien. Daarnaast is voor de kunstenaar een bedrag van circa € 8000,- voor de gehele periode van 6 maanden beschikbaar t.b.v. verblijf-, reis- en transportkosten. Telefoon en computer dient zelf meegebracht te worden, wifi aanwezig. N.b. Zwitserland is een duur land, met name openbaar vervoer, maar ook de horeca; het beschikbare budget is toereikend maar krap.

Condities
Alleen kunstenaars die staan ingeschreven bij het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam komen in aanmerking. De gastkunstenaar tekent voorafgaand een bindend verblijfscontract met Atelier Mondial. Na afloop wordt een schriftelijk (N/E) en visueel verslag van de ervaringen gedurende het gastverblijf gevraagd, te gebruiken voor eventuele openbare publicaties.
Goede beheersing van tenminste de Engelse, Duitse of Franse taal zijn zeer aan te bevelen, de
landsgrenzen van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland doorkruisen de stad Bazel.

Selectieprocedure
Samengevatte A4 documentatie, bijvoorkeur foto’s of prints/kopieën (ook in geval van video’s e.d.) -geen originelen-, C.V. + korte motivatie (N/E) en voorzien van duidelijke NAW (ook op
de enveloppe!) / email-gegevens opsturen vóór zaterdag 28 februari 2015 aan:

St. Kaus Australis
Melanchtonweg 137
3045 PN Rotterdam
onder vermelding van ‘Bazel 2015’

Alleen documentatie voorzien van voldoende frankering in een geadresseerde retourenveloppe
wordt na afloop van de selectie teruggezonden. Stichting Kaus Australis kan zich in geen geval
aansprakelijk stellen voor beschadiging of verlies e.d. van documentatie. Ook indien aangetekend verzonden is het raadzaam per e-mail of telefonisch te informeren of uw zending is ontvangen (010 2180732 Kaus Australis of 06 51342315 Dineke van Huizen).

Jurering vindt plaats medio maart 2015 door een nog samen te stellen commissie. De uitslag wordt daarna eind maart zo spoedig mogelijk aan alle deelnemende kunstenaars bekend gemaakt.

Hidde van Schie over zijn residency in 2009:
“Mijn ervaring met Basel is dat er een hechte dynamische kunstscene is van zeer internationaal georiënteerde kunstenaars die ook de kracht en noodzaak van een kwalitatieve lokale kunstactiviteit begrijpen en ondersteunen. Hoewel kunstenaars tegenwoordig veel reizen en hun werk internationaal tonen hebben zij toch een vaste thuisbasis nodig, waar zij hun werk kunnen produceren. Het interessante aan Basel is dat, hoewel het geen metropool is als Berlijn of New York, dit niets zegt over de kwaliteit van het aanbod, hoogstens iets over de kwantiteit en dat beide in Basel verassend hoog zijn. Het belangrijkste voor mij persoonlijk was dat een stad niet groot hoeft te zijn om in bepaalde dingen uit te blinken maar dat een culturele scene vooral gedragen wordt door lokale mensen die zich hier hartstochtelijk voor inzetten, en denkend aan Rotterdam vond ik dat enerzijds herkenbaar en tegelijkertijd iets om in het achterhoofd te houden.”

Publicatiedatum: 01/02/2015

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office